Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Evaluarea Națională 2012: Controverse legate de subiectul la limba română

Evaluarea Națională 2012: Controverse legate de subiectul la limba română

Un articol de: - 26 Iun 2012, 12:14
Evaluarea Națională 2012: Controverse legate de subiectul la limba română Foto: hotnews.ro Eveniment
Parcă a devenit deja un obicei ca după examenele de la sfârșitul ciclurilor școlare să apară controverse. Cele mai recente se referă la Evaluarea Națională care are loc în perioada 25-27 iunie, unde s-au sesizat nu una, ci două probleme.

Mai întâi, s-a semnalat că subiectul II.3 ar fi interpretabil. Subiectul cere elevilor să precizeze dacă propoziția subordonată din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii.” este atributivă, predicativă sau subiectivă. Potrivit baremului, răspunsul este „subiectivă”. Unele voci au spus că răspunsul acesta este interpretabil, și predicativă fiind corect.

Contactată de Realitatea, profesorul universitar Rodica Zafiu a spus că răspunsul este interpretabil doar dacă se forțează lucrurile, explicând că cei care spun că răspunsul corect este predicativă au încurcat propozițiile principală și secundară. Roica Zafiu este profesor la Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității din București.

Celalată problemă este legată tot de subiectul II. Textul din acest subiect este un articol al lui Ion Vianu, „Kindle”, apărut în revista Dilemateca. În acesta, Vianu scrie că și-a făcut cadou un e-book (carte în format electronic), folosind termenul în mod greșit. De fapt, el își cumpărase un e-reader (dispozitivul cu care se pot citi aceste cărți electronice), după cum reiese din descrierea obiectului.

Atât Rodica Zafiu, cât și Ion Vianu, s-au declarat în favoarea unor subiecte mai puțin ambigue și interpretabile, și a unor texte fără echivocuri.