Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Evenimente pilot culturale cu public, organizate în perioada 14-16 mai la Bucureşti şi Cluj

Evenimente pilot culturale cu public, organizate în perioada 14-16 mai la Bucureşti şi Cluj

Un articol de: Raluca Tindeche - 10 Mai 2021, 21:47
Evenimente pilot culturale cu public, organizate în perioada 14-16 mai la Bucureşti şi Cluj Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Ministerul Culturii va derula, în perioada 14-16 mai, evenimente pilot care presupun spectacole cu public atât în interior, cât şi în exterior. 

“Astăzi a fost aprobată, în ședința de Guvern, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă care asigură cadrul legal pentru desfășurarea evenimentelor test/pilot din domeniul cultural. 
Astfel, în perioada 14-16 mai a.c., Ministerul Culturii va derula evenimente pilot care presupun spectacole cu public atât în interior, cât și în exterior. Acestea vor avea loc în interior la Opera Națională București, la Teatrul Național București și la Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar în exterior la Opera din capitală.

Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății. 

Propunerea Ministerului Culturii este ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării. Evenimentul pilot organizat în exterior va permite participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Accesul la evenimente se face pe baza cărții de identitate, iar verificarea informațiilor se va realiza prin intermediul aplicației puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, potrivit comunicatului Ministerului Culturii. 

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări. Totodată, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și instituționali care sunt alături de noi pentru a putea implementa eficient cele patru evenimente programate’’,  a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Propunerile de evenimentele pilot, coordonate de Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcțiilor de Sănătate Publică București și Cluj, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București și Cluj. Un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, prof. dr. Cristian Oancea. 

Biletele vor putea fi achiziționate începând de mâine, 11 mai a.c., de pe platformele online ale celor trei instituții. Persoanele doritoare trebuie să aibă în vedere că există obligativitatea completării tuturor câmpurilor special create pe platformele de ticketing în vederea monitorizării ulterioare.


Calendarul evenimentelor: 
14 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 700; Organizator: Opera Națională București;
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Dineu cu proști” de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Teatrul Național București; 
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „FAUST” de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Opera Națională Română Cluj-Napoca;
16 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în exterior, număr participanți: aprox. 1000; Organizator: Opera Națională București.

Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!