Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Bilanț sumbru la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Toţi cei 16 pacienţi de la ATI au murit. “Dacă un astfel de pacient face infecție COVID este considerat ca fiind deces prin coronavirus. Poate altfel nu deceda atât de repede”

EXCLUSIV // Bilanț sumbru la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Toţi cei 16 pacienţi de la ATI au murit. “Dacă un astfel de pacient face infecție COVID este considerat ca fiind deces prin coronavirus. Poate altfel nu deceda atât de repede”

Un articol de: George Forcoș - 24 Iul 2020, 15:10
EXCLUSIV // Bilanț sumbru la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Toţi cei 16 pacienţi de la ATI au murit.  “Dacă un astfel de pacient face infecție COVID este considerat ca fiind deces prin coronavirus. Poate altfel nu deceda atât de repede” foto: Hepta.ro Eveniment

Potrivit unui bilanț al pandemiei de coronavirusrealizat de Spitalul de de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iași și prezentan joi de managerul instituiei, medicul Carmen Dorobăţ, în perioada 15 martie-30 iunie, la unitatea medicală au fost internaţi 1.197 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID19.

Dintre aceştia, 934 au fost din judeţul Iaşi, 104 din judeţul Suceava, 68 din Neamţ, 31 din Botoşani, 30 din Bacău, 11 din Vaslui şi 19 din alte judeţe (respective Galaţi, Vrancea, Bucureşti, Tulcea, Buzău şi Prahova). Din numărul total, 5,06% au fost copii cu vârste de până în 15 ani, 10,27% au fost pacienţi cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, 38,7% dintre bolnavi aveau între 31 şi 50 de ani, 33,58% aveau vârsta cuprinsă între 51 şi 70 de ani şi 12,28% aveau peste 70 de ani, scrie presa locală.

 

Bilanț sumbru la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

 

Un bilanț tragic a avut loc însă la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“,devenit unitate suport pentru Spitalul de Boli Infecţioase, prin secţia de ATI specială pentru pacienţii COVID 19, așa cum arată datele valabile pentru perioada 9 aprilie - 8 iulie.

În perioada menţionată, 16 pacienţi au decedat după ce au fost transferaţi şi au fost asistaţi în sectorul ATI COVI-19, deoarece au prezentat stare generală gravă, cu disfuncţii respiratorii severe (obiectivate prin CT toracic şi valori scăzute ale saturaţiei periferice în oxigen), necesitând manevre de intubaţie orotraheală/ ventilaţie mecanică. Aceștia prezentau şi comorbidităţi severe: diabet zaharat, obezitate, tulburări cardio-circulatorii, neoplasme.

Despre aceste cazuri, medicul Miftode Egidia Gabriela, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a declarat pentru B1.RO că în general pacienții care suferă intervenții neurochirurgicale și sunt infectați cu noul coronavirus prezintă riscuri foarte grave. În cazul în care apare decesul, în ciuda multiplelor comorbidități, cauza se consideră infectarea cu noul coronavirus.

“Bineînțeles că există un risc mare de deces în rândul pacienților care au suferit intervenții neurochirurgicale. Însă dacă un astfel de pacient face infecție COVID este considerat ca fiind deces prin COVID. Poate altfel nu deceda atât de repede. Noi cunoaștem foarte bine persoane care au paralizii, persoane care au afecțiuni neurologice și care trăiesc ani de zile. În momentul în care vine un astfel de virus cu toată capacitatea lui de a invada inclusiv sistemul nervos central și se produce decesul, trebuie considerat deces cauzat prin COVID. Din fericire la spitalul nostru, la terapie intensivă mortalitatea nu a fost atât de mare ca în alte centre universitare sau cum a fost raportată în țări ca Italia și Spania de exemplu”, a explicat medicul Miftode Egidia Gabriela.

Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...