Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Cum poate fi resuscitată agricultura românească. Inginer agronom: „Cererea de produse românești este enormă în afară"

EXCLUSIV // Cum poate fi resuscitată agricultura românească. Inginer agronom: „Cererea de produse românești este enormă în afară"

Un articol de: Andi Miron - 13 Iul 2020, 10:41
EXCLUSIV // Cum poate fi resuscitată agricultura românească. Inginer agronom: „Cererea de produse românești este enormă în afară" Foto: Lars Blankers (Unsplash.com) Eveniment

România importă de 6 ori mai multe legume decât exportă. Cumpără de la alții mai mult chiar și în lunile în care legumele autohtone sunt recoltate, adică în perioada în care există marfă din abudență. Despre perspectivele din agricultura românească am discutat cu doi experți în domeniu: Ion Toncea, inginer agronom, președintele ONG-ului Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, respectiv Aurelian Penescu, inginer, cercetător și profesor universitar la Universitatea de Științe Agronomice din București.

Imediat după căderea sistemului represiv, agricultura din România a cunoscut o puternică pantă descendentă. 

„S-a stricat tot, imediat după '89. Pe măsură ce ne-am democratizat, raportul a fost în favoarea importului de legume și fructe, din străinătate. Tot ceea ce aveam înainte am pierdut și aici vorbim inclusiv la echipamente, depozite. Depozitele mari nu au mai rămas, la fel și centrele de colectare. Exporturile au încetat și în urma apariției supermarketurilor și hypermarketurilor, ceea ce nu este un lucru rău, pentru că avem nevoie de legume și fructe proaspete", a povestit Ion Toncea în exclusivitate pentru B1.ro.

„Nimeni nu dă nicio atenție fermierului român. Guvernanții, dacă ar fi atenți cu fermierii români, ar crea un cadru legislativ pentru ca produsele românești să fi vândute în toate supermarketurile și piețele. Dacă intrați într-un supermarket, nu găsiți 10% produse legumicole românești", a declarat Aurelian Penescu pentru B1.ro.

 

Perspective pozitive pentru agricultura românească

 

În străinătate, imaginea României ca furnizor de legume și fructe este pozitivă, în special în domeniul agriculturii ecologice. Dacă entitățile responsabile de dezvoltarea agriculturii ar maximiza potențialul, țara noastră ar reuși să concureze cu marile forțe de pe continent, spun experții în agricultură. 

„România va ajunge la nivelul anilor '80, în care exportam masiv. Bine, asta și pentru că se dorea acoperirea unei datorii. Dar în acest moment, cererea de produse românești și mai ales la produsele ecologice românești este de neimaginat de mare. De unde știu? Cu câțiva ani în urmă am reprezentat România la Târgul de Produse Ecologice de la Nurnberg. Așa cum remarca o colegă din Spania, la noi se făcea coadă la interviu, în timp ce ei aveau doi-trei vizitatori pe zi. În fiecare an este la fel, cererea este enormă. Imaginea României este pozitivă din acest punct de vedere", a declarat președintele Asociației Române pentru Agricultură Durabilă pentru B1.ro.

„Fermierul român nu este protejat, deși diferența dintre o tomată din România și una din afară este uriașă. De 10 ori este mai bun gustul românesc, datorită calității extraordinare a pământului. Potențialul este foarte mare", a precizat prof. univ. Aurelian Penescu pentru B1.ro.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

 

Soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii din România

 

Ion Toncea propune câteva măsuri care dacă ar fi implementate de executiv, ar putea revigora agricultura din România. 

„Există câteva inițiative la minister. Aproape toate guvernele au avut intenția de a găsi o posibilitate să se producă cât mai multe produse horticole, dar la partea de subvenții s-au împotmolit. Nu i-au subvenționat pe cei pentru care puteau să facă acest lucru. Apoi, nu au subvenționat niște lucruri minore, cum ar fi partea de depozitare. Ar trebui făcută la fiecare întreprinzător. Aceste fonduri ar trebui să fie nerambursabile. Nu vorbim despre sume enorme. Ar putea să sprijine producția de sămânță în țară, la legume sau de material săditor. Sunt mulți care au pornit această afacere", a punctat Ion Toncea pentru B1.ro.

„Agricultura nu are nuanțe politice. Ea trebuie să fie a tuturor românilor. Eu cred că a venit vremea ca poporul român să mănânce ce produce pământul din România", a subliniat Aurelian Penescu. 

 

România, importuri-record în 2019

 

În 2019, România a importat legume în valoare de 516 milioane de euro, adică 740.000 de tone și a exportat doar doar 121.000 de tone, în valoare de 95,6 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de „Cooperativa Țara Mea".

În 2018, România a importat 678.000 de tone, în valoare de 424,3 milioane de euro, potrivit aceluiași studiu. 

Legumele congelate, cartofii, roșiile și morcovii sunt în topul legumelor importate. Cele mai multe vin din Olanda și Polonia, urmate de Franța, Germania, Turcia, Grecia, Ungaria, Spania, Italia și Egipt. 

Citeşte mai multe despre:   agricultura,   Ion Tocean,   importuri,   exporturi,   EXCLUSIV