Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Gropile de gunoi, adevărate bombe ecologice. Cum reușesc companiile care gestionează deșeurile să scape de responsabilitate atunci când depozitele de gunoi ajung la capacitate maximă

EXCLUSIV // Gropile de gunoi, adevărate bombe ecologice. Cum reușesc companiile care gestionează deșeurile să scape de responsabilitate atunci când depozitele de gunoi ajung la capacitate maximă

Un articol de: George Forcoș - 10 Aug 2020, 13:32
EXCLUSIV // Gropile de gunoi, adevărate bombe ecologice. Cum reușesc companiile care gestionează deșeurile să scape de responsabilitate atunci când depozitele de gunoi ajung la capacitate maximă Sursa foto: Inquam/ Ovidiu Ganea Eveniment

EXCLUSIV // În ultimii ani numeroase incendii care au izbucnit la gropile de gunoi din România au atras atenția opiniei publice cu privire la modul în care sunt gestionate și depozitate deșeurile în România. Unul dintre cele mai recente incidente care au degajat cantități mari de fum toxic a fost incendiul de lângă groapa de gunoi din Chitila, izbucnit săptămâna trecută.

Pompierii au intervenit cu 15 autospeciale pentru a stinge flăcările izbucnite la stive de mase plastice, gunoi menajer și vegetație uscată. Focul s-a extins pe 7.000 de mp, cuprinzând și un utilaj pentru sortarea deșeurilor. De asemenea, incendiul a izbucnit lângă un rezervor de 5.000 de litri de motorină.

 

Cum reușesc companiile care gestionează gropile de gunoi să scape de responsabilitate

 

De vină pentru astfel de incidente, ar fi nerespectarea normelor privind închiderea sau monitorizarea gropilor de gunoi atunci când capacitatea acestora este depășită, precizează pentru B1.RO Marius Marinoff,  președintele Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor. Acesta subliniază că, în momentul în care se dă autorizație pentru deschiderea unei gropi de gunoi, se constituie un fond special destinat închiderii atunci când limitele au fost atinse. Aproape că nicio companie din România care gestionează gropi de gunoi nu au folosit fondurile respective în acest scop.

“În primul rând nu e nevoie să izbucnească un incendiu într-o groapă de gunoi ca să discutăm despre poluarea aerului. În momentul în care avem o groapă de gunoi, aceasta emană metan, un gaz cu efect de seră declarat. Din această cauză am declarat război gropilor de gunoi, acestea sunt al treilea poluator la nivel mondial, responsbil pentru încălzirea globală și pentru situația pe care o avem acum, pentru că ne uităm afară și nu mai înțelegem dacă este vară sau toamnă.

Nu există o depozitare corespunzătoare și nu există gropi de gunoi care să respecte sistemele. În momentul în care se dă o autorizație pentru deschiderea unei gropi de gunoi se constituie un fond de închidere. În momentul în care groapa de gunoi a ajuns la capacitatea declarată, groapa respectivă trebuie închisă. Din cauza asta trebuie să ai niște bani puși deoparte ca operator, într-un cont special dat de către cel care te-a autorizat. Acești bani trebui folosiți pentru închiderea și monitorizarea gropii pentru a nu avea emisii în atmosferă sau viitoare incendii. În momentul de față nu știu dacă putem să numărăm pe degetele de la o mână toate gropile care au dat acești bani și au constituit acest fond”,  a precizat expertul consultat de B1.RO.

 

Ce provoacă incendiile de la groapile de gunoi

 ULTIMA ORĂ! Nicușor Dan îşi începe mandatul în FORȚĂ! Iată primii doi oameni pe care-i DĂ AFARĂ!

Acesta a subliniat faptul că majoritatea companiilor care gestionează deșeurile intră în faliment în momentul în care gropile sunt pline de deșeuri. În aceste condiții responsabilitatea privind monitorizarea și evitarea izbucnirii unor incendii ajunge să pice pe umerii statului.

“Ce fac majoritatea companiilor după ce ajung la finalul capacității de depozitare a deșeurilor? Intră brusc în faliment și rămâne să se descurce cine poate și cine vrea. Deci până la urmă tot cetățeanul român trebuie să se descurce, pentru că statul român vien să rezolve problema într-un fel sau altul, ba prin fonduri europene, ba prin fonduri naționale, deci tot din buzunarul contribuabilului.

În mometnul în care depozitezi deșeuri în groapă, iar în deleurile respective ai cantități mari de sticlă, ai cantități mari de deșeuri care au efect de lupă, e un dezastru pe cale de a începe. Soarele usucă deșeurile, sticla funcționează cao lupă. Un exemplu este groapa de la Pata Rât, unde deșeurile au luat foc și au ars patru săptămâni”, a declarat

 

Citeşte mai multe despre:   groapa de gunoi,   deşeuri