Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Nava care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut a trecut și prin portul Sulina

EXCLUSIV // Nava care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut a trecut și prin portul Sulina

Un articol de: George Forcoș - 05 Aug 2020, 15:07
EXCLUSIV // Nava care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut a trecut și prin portul Sulina Galerie foto (4) Eveniment

EXCLUSIV // Nava maritimă Rhosus, care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, ce au explodat, marți, în Beirut, a trecut și prin porturile din România. Dovedesc acest lucru imaginile încărcate pe site-ul marinetraffic.com. Un fotograf a surprins nava, în anul 2011, în timp ce se afla în Portul Sulina.

 

Contactat de B1.RO, autorul fotografiei a oferit în exclusivitate detalii despre contextul în care a fost fotografiată nava:

“Eu fiind fotograf și fiind atras de nave, în ziua de azi fiind ofițer de marină, fotografiam toate navele care tranzitau portul Sulina deoarece Sulina era locul unde am trăit . Portul Sulina este doar de tranzit, navele trec pe aici si merg în portule Fluvio Maritime românești (Galați , Brăila ) sau Reni (Ucraina) Giurgiulești (Republica Moldova). În general în perioada respectivă navele veneau goale și încărcau fier vechi ,cereale ,sare...”, a precizat autorul fotografiei.

Site-ul de stiri B1.RO a solicitat mai multe informații despre porturile tranzitate de nava Rhosus și despre încărcătură de la reprezentanții Autorității Navale Române, însă nu a primit încă un răspuns.

 

Nava Rhosus, radiată forțat în anul 2014

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova care a transportat nitratul de amoniu ce a provocat explozia din Beirut a fost radiată forţat din Registrul de Stat din anul 2014, potrivit lui Vadim Pavalachi, directorul adjunct al Agenției Navale din Republica Moldova.

Asta după ce a fost abandonată de proprietarul rus în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea navei.

„Nava Rhosus a fost înregistrată în registrul Agenției Navale în februarie 2012. În 2014, aceasta a fost radiată forțat din registru, din motiv că proprietarul a abandonat-o în portul din Beirut”

Cargoul Rhosus a pornit la drum din Georgia, iar pe drum a apărut o defecțiune tehnică și a fost abandonată în portul din Beirut. Autoritățile portuare libiene au decis ca încărcătura să fie confiscată și depozitată într-un depozit al portului, unde s-a produs ulterior puternicele explozii.

 

Explozii uriașe în Beirut

 

Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți, în urma unei explozii masive care a zguduit, marți, orașul Beirut, capitala Libanului.

De asemenea, peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe după ce explozia uriaşă din portul din Beirut, a distrus numeroase clădiri. De asemenea, deflagraţiile din capitală au distrus principalul siloz al ţării, prin urmare Libanul mai are rezerve de grâne pentru mai puțin de o lună.

Agenția rusă TASS citând presa libaneză, respectiv LBC international, relatează că cantitatea uriașă de nitrat de amoniu (îngrăşământ chimic şi o componentă a explozibililor) fususe confiscat de forțele de securitate în 2015, de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul Republicii Moldova, dar care avea echipaj ucrainean. Se pare că este vorba despre Nava RHOSUS, care în urma unor probleme tehnice a rămas blocată în portul Beirut.

 

 

Citeşte mai multe despre:   explozie Beirut,   Rhosus,   Republica Moldova,   Stiri Sulina