Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Transfăgărășanul, deschis pe tot timpul anului. Proiectul anunțat de CNAIR

EXCLUSIV // Transfăgărășanul, deschis pe tot timpul anului. Proiectul anunțat de CNAIR

Un articol de: Andi Miron - 22 Oct 2020, 13:06
EXCLUSIV // Transfăgărășanul, deschis pe tot timpul anului. Proiectul anunțat de CNAIR Eveniment

Construit în anii '70, accesul pe Transfăgărășan, traseul din Munții Făgăraș, permite accesul publicului doar 4 luni de zile, din cauza riscurilor specifice zonei montane. Celebrul drum de 151 de kilometri ar putea fi deschis tot anul, potrivit unei inițiative a Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră (CNAIR).

CNAIR urmărește să realizeze tuneluri și copertine din beton, pentru ca turiștii să circule pe Transfăgărășan pe tot timpul anului. 

Manuela Dumitru, purtător de cuvânt al CNAIR, a confirmat pentru B1.ro faptul  că se are în vedere la nivelul instituției realizarea unui astfel de proiect. Este vorba despre o inițiativă pusă pe masa companiei de stat încă din 2015, însă care a fost abandonată o bună perioadă de timp. În prezent, nu există un calendar de lucru detaliat pentru realizarea proiectului.

 

CNAIR, poziție oficială

 

Mai multe informații pe marginea acestui subiect a oferit Biroul de Presă al CNAIR, pentru B1.ro. Compania de stat a demarat deja procedura de achiziție pentru realizarea expertizei tehnice. 

„În vederea asigurării circulației în condiții de siguranță pe Transfăgărășan, CNAIR a demarat procedura de achiziție pentru ,,Elaborarea Expertizei Tehnice pentru Reabilitarea/Modernizarea DN 7C km 44+000- km 117+000.  Termenul limită pentru primirea ofertelor, 19.11.2020. 

După finalizarea expertizei, se vor putea adopta soluții tehnice corespunzătoare pentru ca circulația să fie deschisă pe tot parcursul anului  sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată. 

Aceste soluții vor ține seama și de strategia de implementare a obiectivului Consolidare DN7 C km 117+000 – 140+000, realizat în cadrul unui contract separat.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Realizarea acestor proiecte vor determina:

  • Asigurarea circulației continue, fără restricții pe tot parcursul anului, inferent de sezon;
  • Reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare;
  • Îmbunatatirea conditiilor de siguranța a traficului rutier;
  • Reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei", a transmis compania de stat. 

Transalpina și Transfăgărășan s-au închis pe data de 20 octombrie și cel mai probabil, vor fi redeschise la finalul lunii iunie 2021 sau începutul lui iulie 2021. 

 

Transfăgărășanul și Transalpina, două atracții turistice importante pentru România

 

Transfăgărășanul, renumit pentru peisajele sale superbe, a fost construit pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în perioada 1970-1974. Numit oficial Drumul Național 7C, acesta este unul dintre cele mai frumoase drumuri din România și din Europa. Britanicii de la Top Gear l-au numit „cel mai tare drum" pe care merită să șofezi. Șoseaua începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara și traversează axa nord-sud a Munților Făgăraș.

Transalpina după numele popular, DN67C este cea mai înaltă șosea din România. Ajunge la 2.145 metri la Pasul Urdele. Drumul are o lungime de 148 de kilometri, localizat în Munții Parâng și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Transalpina a fost construită de armatele române în 1930, pavată cu pietre, în timpul Regelui Carol al II-lea. 

Citeşte mai multe despre:   Transalpina,   Transfagarasan,   EXCLUSIV