Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Expediție românească, cu patru alpiniști, pe vârful Manaslu, la 8.156 de metri înălțime

Expediție românească, cu patru alpiniști, pe vârful Manaslu, la 8.156 de metri înălțime

Un articol de: - 20 Aug 2013, 22:22
Expediție românească, cu patru alpiniști, pe vârful Manaslu, la 8.156 de metri înălțime Eveniment

O expediție românească pe Vârful Manaslu din Himalaya va debuta pe 29 august, patru alpiniști urmând să se aventureze la o altitudine de 8.156 de metri, unde vor să ajungă fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Expediția, care va avea loc în perioada 29 august – 29 octombrie, va fi cofinanțată cu 15.000 de lei de către Consiliul Județean Sibiu.

"Expediţia va avea loc în perioada 29 august - 29 octombrie în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu (8.156 metri), al optulea vârf al planetei. Echipa care va întreprinde această expediţie este formată din patru alpinişti: Adrian Vălean (Sibiu) - lider expediţie, Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj), Mihnea Prundeanu (Cluj)", se arată în comunicatul instituției, citat de Mediafax.  

Potrivit CJ Sibiu, scopul acestei expediţii este ascensiunea pe Vârful Manaslu fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor.

Aceeaşi sursă arată că Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, Munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei. Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care în limba română se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârf au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi şi nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. România a aşteptat până în anul 2006, aproape 50 de ani, ca timişoreanul Horea Colibăşanu să cucerească Vârful Manaslu într-o expediţie internaţională.

Citeşte mai multe despre:   romani,   Stiri Sibiu