Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Expert în servicii secrete, despre cum ar putea fi controlat SRI-ul: În unele țări există inspectorii generali. Este crucial ca ei să fie numiți de cineva care să le garanteze independența (FOTO)

Expert în servicii secrete, despre cum ar putea fi controlat SRI-ul: În unele țări există inspectorii generali. Este crucial ca ei să fie numiți de cineva care să le garanteze independența (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 27 Noi 2018, 20:39
Expert în servicii secrete, despre cum ar putea fi controlat SRI-ul: În unele țări există inspectorii generali. Este crucial ca ei să fie numiți de cineva care să le garanteze independența (FOTO) Eveniment

Controversele legate de SRI, DNA și implicarea serviciilor în sistemul judiciar sunt tot mai frecvente în spațiul public în ultimii ani, însă pentru cei mai mulți dintre cetățeni, problema este încă nelămurită. În plus, recent, în rezoluția Parlamentului European privind situația statului de drept din România s-a pus accent pe „întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor secrete”.

În acest context, Peter Gill, expert în problematica intelligence, a explicat, într-un interviu pentru Vice, ce înseamnă un control civil eficient asupra serviciilor secrete.

Expertul a explicat că în unele state există instituția inspectorului general, un actor neutru, care anchetează posibile ilegalități. 

”Toate operațiunile de colectare a informațiilor clasificate implică un risc la adresa vieții private. Interceptarea comunicațiilor este în prezent un proces tehnologic la nivel înalt. De-asta, pentru cei care supraveghează activitatea (din interiorul și exteriorul Parlamentului), cel mai important e să se asigure că au la dispoziție suficientă expertiză tehnică pentru a verifica, pe bune, ce anume face serviciul”, a declarat Peter Gill

Întrebat dacă un astfel de inspector ar putea fi eficient și în România și dacă țara noastră ar trebui să preia această idee, expertul a răspuns: ”Absolut. În unele țări, inspectorii generali acționează în interiorul serviciului secret ca o conștiință organizațională. În alte țări, ei sunt în afara serviciului. Este crucial ca ei să fie numiți de cineva care să le garanteze independența și să aibă suficiente resurse să investigheze ceea ce suspectează că ar fi în neregulă (sau le este comunicat de către un avertizor de integritate), acte presupus ilegale sau fapte de corupție. Analiza mea comparativă de-a lungul anilor mă face să cred că un control eficient presupune o comisie parlamentară plus acest tip de actori neutri, care să lucreze cu normă întreagă”. 

Referitor la motivele pentru care politicienii ezită să modifice legile securității naționale, Peter Gill a explicat că există două motive pentru care se întâmplă acest lucru. Fie ”consideră că nu este important prin comparație cu alte teme sau, mai rău, nu doresc să supere angajații agenției de intelligence care preferă starea de lucruri așa cum o știu”, a spus Gill. 

De asemenea, Peter Gill a mai spus că ”oficialii unui serviciu secret pot folosi armele secretizării pentru a acoperi cazuri de corupție sau subiecte sensibile care nu au nicio legătură cu securitatea națională. (...) Cu certitudine, există informații pe care agențiile nu le pot face publice din motive de securitate, dar agențiile vor dori aproape întotdeauna să existe mai multă cenzură”.


 

Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Citeşte mai multe despre:   Peter Gill,   SRI,   DNA