Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Experți din 32 de țări: Răspândirea noului coronavirus prin aer, subestimată de către OMS

Experți din 32 de țări: Răspândirea noului coronavirus prin aer, subestimată de către OMS

Un articol de: Andrei Ștefan - 05 Iul 2020, 21:43
Experți din 32 de țări: Răspândirea noului coronavirus prin aer, subestimată de către OMS foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka Eveniment

Un grup de 239 de cercetători din 32 de țări afirmă, într-o scrisoare deschisă care urmează să fie publicată săptămâna viitoare, că Organizația Mondială a Sănătății subestimează posibilitatea răspândirii virusului COVID-19 prin aer.

De asemenea, aceștia avertizează cu privire la necesitatea implementării unor măsuri de control, notează The Guardian.

OMS a transmis statelor că virusul este transmis în principal între oameni prin picatori de salivă, tușe, strănut și prin contact, iar transmiterea pe calea aerului implică particule mai mici, ce pot rămâne suspendate pentru perioade de timp mai lungi și care pot transmite boala la distanțe mai mari de un metru.

Scrisoarea, care urmează să fie publicată în „Clinical Infectious Diseases”, este scrisă de către Lidia Morawska, de la Queensland University of Technology din Brisbane, și Donald Milton, de la University of Maryland, fiind susținută de peste 200 de cercetători.

Dacă ipoteza acestora ar fi corectă, iar transmiterea prin aerosoli s-ar dovedi a fi un factor major, ar fi necesară purtarea măștilor de protecție și în spațiile închise, chiar dacă sunt luate măsuri de distanțare fizică,

De asemenea, ar trebui să fie luate măsuri mai stricte pentru ventilare și aer condiționat, pentru a reduce la minim recircularea aerului.

 

OMS, despre valul doi de coronavirus

 

OMS vine cu un avertisment sumbru: al doilea val de coronavirus poate avea un impact nimicitor asupra populației planetei, iar milioane de oameni și-ar putea pierde viața din cauza virusului.

„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a comparat la fel cu Covid: a scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a declarat dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS, citează CNN, în contextul în care multe țări încep să relaxeze măsurile de restricție.

Și Michael Ryan, director pentru probleme de urgenţă sanitară al OMS, a menționat că vârful pandemiei nici nu a fost atins încă în unele părți ale Americii:A ajuns la mare, s-a autoizolat pe o plajă sălbatică, dar bărbaţii o urmăreau. Într-o criză de nervi, şi-a dat jos costumul de baie

„Pandemia pe continentul american se manifestă foarte puternic, mai ales în America Centrală şi de Sud. Am constatat o tendinţă îngrijorătoare, cu multe ţări care înregistrează creşteri între 25% și 50% în cursul ultimei săptămâni. Din păcate, pandemia în multe ţări de pe continentul american nu a atins vârful”.

 

OMS: „Oamenii trebuie să se trezească. Datele nu mint”

 

„Oamenii trebuie să se trezească. Datele nu mint. Situaţia de pe teren nu minte”, a declarat Michael Ryan, considerând că „prea multe ţări ignoră ceea ce datele le transmit”.

„Există motive care justifică nevoia ţărilor de a-şi reporni economiile, dar nici nu poţi să ignori problema. Ea nu va dispărea ca prin farmec”, a insistat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat, la rândul său, că pandemia de coronavirus se accelerează în întreaga lume, în condițiile în care multe țări care și-au repornit economiile înregistrează o creștere a numărului de infectări.

„Cu toții vrem ca acest lucru să se termine. Cu toții vrem să reluăm viața așa cum o știm, dar realitatea este că suntem departe de asta”, a punctat liderul OMS.

Citeşte mai multe despre:   OMS