Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Explicația ÎPS Teodosie pentru nepurtarea măștii de protecție: „Nu am respirație dacă folosesc masca în timp ce folosesc glasul”

Explicația ÎPS Teodosie pentru nepurtarea măștii de protecție: „Nu am respirație dacă folosesc masca în timp ce folosesc glasul”

Un articol de: Andrei Ștefan - 28 Noi 2020, 12:03
Explicația ÎPS Teodosie pentru nepurtarea măștii de protecție: „Nu am respirație dacă folosesc masca în timp ce folosesc glasul” Eveniment

ÎPS Teodosie a sfidat din nou regulile anti-COVID-19, fiind surprins fără masca de protecție, în timp ce oficia o slujbă de înmormântare într-o biserică din județul Constanța. Nicic preoții care îl însoțeau nu purtau mască, în timp ce în interiorul lăcașului de cult se aflau peste 50 de persoane, iar în exterior alte aproximativ o sută.

Arhiepiscopul Tomisului a reacționat la apariția acestor imagini, precizând că masca de protecție îl împiedică să țină slujba.

 

Explicația ÎPS Teodosie pentru nepurtarea măștii de protecție

 

„Pe 17 iulie anul acesta Patriarhia în protocol cu Ministerul Sănătății a stabilit că slujitorii ca și actorii, nu poartă mască. A fost o exagerare. Se dorește din nimic o acuzație. Nu este nimic real în această acuzație. Eu am intervenții foarte intense. Nu pot să fac aceste intervenții cu mască, trebuie să mă și vadă poporul și nu pot să respir, nu am respirație dacă folosesc masca în timp ce folosesc glasul din plin. Eu țin legătura cu autoritățile.

Vreau să ne exprimăm acest drept al nostru de a ne închina la Sfântul Andrei și îi chem pe toți românii să fie la de Sf. Apostol Andrei. Noi vom asigura cu jandarmii și poliția în acel platou atât de mare toată distanța fizică.

Vom avea substanțele de dezinfecțiile, iar ceremonia va fi afară. Acolo încap câteva mii de oameni respectând toate normele sanitare”, a declarat ÎPS Teodosie.

 

ÎPS Teodosie ignoră regulile anti-COVID-19 și insistă cu pelerinajul de Sfântul Andrei

 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Pe 25 noiembrie, Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea depusă de IPS Teodosie, care voia anularea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce interzicea pelerinajele religioase.

Ulterior, IPS Teodosie le-a transmis tuturor preoților din eparhie că pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”. Documentul a fost transmis preoților „spre luare la cunoștință și conformare”.

Arhiepiscopiei Tomisului a transmis și ea că „toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa; bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare şi rugăciune individuală”.

În prezent, Arhiepiscopia Tomisului are 350 de preoți și aproximativ 100 de monahi. Anul trecut, la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța au participat în jur de 15.000 de pelerini.

Premierul Ludovic Orban a avut o primă reacție după criticile adresate de IPS Teodosie, nemulțumit de faptul că, în acest an, nu se vor desfășura pelerinaje cu ocazia Sfântului Andrei. Acesta l-a sfătuit pe ÎPS Teodosie că ar fi mai bine să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile de protecție sanitară pentru că acestea sunt mnite să le apere sănătatea, nu să blocheze manifestările religioase.

„Sfatul meu sincer este ca IPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje, ci sunt făcute să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor", a declarat premierul Ludovic Orban.

Amintim, din 20 noiembrie, municipiul Constanța a intrat în carantină, după ce incidența cazurilor de COVID-19 depășise 9 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Potrivit Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, slujbele religioase se pot oficia doar în exterior și trebuie să existe o suprafață de 4 mp/persoană. Măsura carantinării e valabilă 14 zile.

Citeşte mai multe despre:   IPS Teodosie,   Arhiepiscopul Teodosie,   mască de protecţie