Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Extremiștii Szocs Zoltan și Beke Istvan, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost eliberați din arest preventiv

Extremiștii Szocs Zoltan și Beke Istvan, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost eliberați din arest preventiv

Un articol de: - 02 Iul 2016, 13:57
foto: evz.ro Eveniment

Extremiștii Szocs Zoltan şi Beke Istvan vor fi eliberați din arest preventiv, aceasta este decizia juedcătorilor de la ÎCCJ.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis eliberarea din arest preventiv a extremiştilor Szocs Zoltan şi Beke Istvan, lideri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de anul trecut de la Târgu Secuiesc, informează stiripesurse.ro.

Instanţa a mai dispus ca cei doi să fie plasaţi în arest la domiciliu, decizia fiind definitivă.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost trimişi în judecată de DIICOT pe 19 mai, fiind acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea "Ungariei Mari").

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care este preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în oraşul Târgu Secuiesc, în data de 1 decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin 3 - 4 petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

În aceeaşi zi, Beke Istvan a fost reţinut de procurori şi arestat preventiv. Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut şi pe Szocs Zoltan, care, de asemenea, a fost arestat.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V, scrie agerpres.ro.

Citeşte mai multe despre:   ICCJ,   atentat
 
Loading...