Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Femeile în manualele școlare românești: Sunt mame sau neveste supuse, poartă mereu fuste, iar activitatea lor preferată este udatul florilor

Femeile în manualele școlare românești: Sunt mame sau neveste supuse, poartă mereu fuste, iar activitatea lor preferată este udatul florilor

Un articol de: - 03 Sep 2015, 19:36
Foto: vice.com Eveniment

Manualele de ciclu primar, lecțiile de educație fizică și istorie, apărute din 1987 până în prezent, au fost examinate cu atenție de câțiva sociologi, iar rezultatele au fost cât se poate de interesante: femeile sunt doar mame și neveste supuse și casnice, câteodată învățătoare sau „femei" de serviciu. Mai toate poartă fustă, sunt cicălitoare, iar activitatea lor preferată este udatul florilor.

De asemenea, cercetătorii au observat că ilustrațiile exclud persoanele obeze, persoanele cu vreun handicap fizic, chiar și pe cei care poartă ochelari, fără să mai spunem de cele homosexuale sau de altă etnie, notează vice.com.

Ilustrațiile din manuale arată că sfera ocupațională a femeilor este mult mai restrânsă decât cea a bărbaților, astfel că acestea sunt prezentate de cele mai multe ori ca mame, uneori ca profesoare și doctorițe, iar activităților lor sunt cusutul, torsul sau udatul florilor.

Fetele din cărți sunt blonde, se îmbracă des în roz și nu prea poartă pantaloni, se joacă împreună cu alte fete și sunt cuminți. Băieții însă sunt mai dinamici, mai activi sau sunt prezentați ca personaje importante în istorie, știință sau cultură.

“E important ca elevii să se confrunte cu o diversitate de oameni, de modele de succes. Să afle despre „ceilalți" - de altă vârstă, etnie, gen, naționalitate, orientare sexuală. Trăim într-o lume globală, multiculturală, iar elevii nu pot fi ținuți într-un incubator informațional. Dacă continuăm să facem asta, să nu ne mirăm dacă vom avea generații viitoare homofobe, rasiste, sexiste, etc”, a declarat sociologul Laura Grünberg, una dintre coordonatoarele studiului.

Nici activitățile nu au mai fost schimbate de ceva vreme, astfel că domină pozele cu tabla, creta, fuiorul sau soba cu lemne și lipsesc cele cu gadgeturi prezente în viața  zilnică a copiilor.

Rezultatele cercetării par să vină ca o completare a clasamentului care relevă că România este pe locul 72 în lume la egalitatea de șanse între femei și bărbați.
 
 

Citeşte mai multe despre:   manuale,   femei,   barbat,   mame