Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă a României! Propaganda anti-occidentală, contrazisă de datele oficiale

Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă a României! Propaganda anti-occidentală, contrazisă de datele oficiale

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Iun 2019, 11:16
Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă a României! Propaganda anti-occidentală, contrazisă de datele oficiale foto: Pixabay Eveniment

Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă totală a României, astfel că datele oficiale contrazic teza promovată de propaganda anti-UE conform căreia vectori externi cumpără masiv pământ românesc, potrivit ferimieriinromania.ro.

Așadar, străinii lucrează 422.000 de ha, potrivit Agerpres, care citează dintr-un document al Ministerului Agriculturii. Suprafața arabilă totală a României este de aproximativ 9.500.000 de ha. Prin urmare, străinii lucrează până în 5% din suprafața totală. Procentul vehiculat de propagandă variază între 40% și 60%, scrie lantulalimentar.ro, într-o analiză publicată pe site.

În orice caz, după aderarea la UE, România și-a asumat obligația de a permite cetățenilor europeni, persoane fizice, să achiziționeze terenuri pe teritoriul național.

Totuși, abia în 2014, Bucureștiul a legiferat această cerință europeană, deși firme din alte state europene exploatau deja terenuri agricole în țara noastră, încă dinainte de aderare. Internalizarea legislației europene a permis, practic, și persoanelor fizice din alte țări europene să devină proprietari, cu acte în regulă, în România, una dintre noile țări comunitare.

Acestea fiind spuse, imediat după legiferare, în presa din România - mai mult în nișa agricolă, dar și în cea mainstream, au apărut articole, luări de poziție și mesaje alarmiste, care susțineau că pământul românesc va fi acaparat de străini.

Laurențiu Baciu, lider al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a fost unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai dreptului cetățenilor străini de a cumpăra teren agricol în țara noastră.

Liviu Dragnea, deja fostul președinte PSD, a fost un alt promotor al limitării accesului la cumpărarea terenurilor agricole din România în cazul cetățenilor străini. Această idee a făcut parte din discursul său profund anti-european.

Ostilitatea unor mari fermieri și a unor politicieni români față de intararea pe piața funciară a unor jucători străini, în baza tratatelor europene, semnate de România, convine, desigur, Moscovei, ca orice fisură care apare între statele membre și proiectul european, dar nu putem pune neapărat pe seama propagandei rusești această atitudine. E mai degrabă o reacție a marilor fermieri români care se văd concurați în țară de jucători din alte state europene, atrași de prețurile mai mici ale terenurilor, de fertilitatea pământului și, de ce nu, de mediul economic și administrativ să-i spun mai permisiv, ca să nu-i spun corupt, mai scrie fermieriinromania.ro.