Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Festivalul Theaterstock ar putea lua o turnură penală: Anca Sigartău și Maia Morgenstern, implicate - „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”

Festivalul Theaterstock ar putea lua o turnură penală: Anca Sigartău și Maia Morgenstern, implicate - „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”

Un articol de: - 02 Oct 2015, 12:25
Festivalul Theaterstock ar putea lua o turnură penală: Anca Sigartău și Maia Morgenstern, implicate - „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!” Foto: zdbc.ro Eveniment

Teatrul Bacovia din Bacău se află în mijlocul unui scandal după organizarea Festivalului Theaterstock, în luna august. Conform Ziarului de Bacău, evenimentul a costat 400.000 de euro și se ridică serioase semne de întrebare privind cheltuirea banilor publici.

„Afacerea Theaterstock”ar putea lua o turnură penală dacă se adeverește că 200.000 de euro ar fi fost dirijați printr-un cont al unui ONG nou înființat, scrie sursa citată.

„Teatrul nu are voie să aibă cont în euro”, explică un anume Dragoș Pandele, voluntar la teatru și “încasator de xomisioane din sponsoriz[ri la asocia’ia care a primit 200.000 de euro din bani publici,d e la teatru”, scriu jurnaliștii băcăuani.

Pandele a „scăpat” o dezvăluire: s-a apelat la artificiul „legal” cu asociația, pentru că legislația nu permite unei instituții publice să facă plăți în avans. Ca să fenteze rigorile legii și în speranța că nu va fi arestat pentru asta, a avut la dispoziție contul Asociației Muze Colorate. Dragoș Pandele a refuzat totuși să precizeze cât a încasat comision din sponsorizările pe care le-a direcționat către ong-ul amintit. În schimb, a susținut că totul a fost perfect legal și a punctat foarte mândru că a luat comisioane: „Sunt foarte scump!”.

Situația legală a managerului Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, este însă mult mai complicată, pentru că ar putea fi acuzată de conflict de interese de natură penală.

În martie 2015, Anca Sigartău, vedetă de teatru și televiziune, juca la Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Primul concurs pentru postul de director al Teatrului Bacovia a fost anulat de Primăria Bacău, din motive încă neclare. La „reluare”, în comisia de concurs a fost cooptată Maia Morgenstern. Desi o avea în subordine prin contract pe Sigartău, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, așa cum a anunțat viceprimarul Radu Ababei, Morgenstern a semnat o „declarație de imparțialitate”. Pe rolul instanțelor este deja un proces legat de legalitatea concursului.

După relația contract – membru în comisie, a venit rândul Ancăi Sigartău să o contracteze pe Maia Morgenstern, de data aceasta, pe bani publici. Aşa s-a făcut că instituția de teatru din București a primit o felie consistentă din bugetul Theaterstock. Sumele încasate de persoanele fizice au fost trecute tot la secret.

La Festivalul Theaterstock au fost invitate mai multe teatre bucureștene în piesele cărora era distribuită chiar Anca Sigartău.

„Am virat bani de la teatru către teatrele cu care am colaborări. Ce, dacă acele teatre încasează bani (virați de domnia-sa, de la Teatrul Bacovia – n.n.), nu am voie să mai joc?!”, s-a mirat Sigartău. Pentru prestațiile sale, banii nu au fost suficienți, nu se ridicau la adevărata valoare: „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”.

Totodată, actrița s-a arătat convinsă că, datorită circuitului banilor folosit pentru Theaterstock, la ea nu au ajuns bani publici, ci privați.

Încă de pe 8 august 2015, la mijlocul festivalului Theaterstock, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate (ANI), referitor la faptul că o parte din banii publici gestionați de managerul Anca Sigartău ar putea ajunge, prin intermediul altor entități (teatre, trupe șamd), și în buzunarele… actriței Anca Sigartău.

Răspunsul de la ANI este foarte limpede: „Situația pe care ne-ați expus-o nu e de competența noastră, ar putea genera un conflict de interese de natură penală. Competența de soluționare revine Parchetului”. Tot de la ANI, am aflat că Anca Sigartău nu ocupă o funcție de demnitate publică, în sensul legislației pe care funcționează ANI. „Ea nu este funcționar public decât din perspectiva legii penale, ca urmare, competența de soluționare revine Parchetului. Dacă doamna Anca Sigartău este remunerată, este infracțiune”, se mai arată în precizările juriștilor de la ANI.Citeşte mai multe despre:   ANI,   teatru,   Stiri Bacau