Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV B1.ro // Ambasadorul Hans Klemm, despre planurile lui Trump, la 50 de ani de la prima aselenizare: ''Suntem în procesul de a crea o forță care să opereze în spațiu cosmic'' (FOTO)

EXCLUSIV B1.ro // Ambasadorul Hans Klemm, despre planurile lui Trump, la 50 de ani de la prima aselenizare: ''Suntem în procesul de a crea o forță care să opereze în spațiu cosmic'' (FOTO)

Un articol de: George Forcoș - 21 Iul 2019, 09:31
Eveniment

EXCLUSIV // Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vorbit sâmbătă într-o dezbatere organizată în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov despre problema militarizării spațiului cosmic și despre continuarea cursei înarmării între state, la 50 de ani de la misiunea Apollo 11, în urma căreia omul a pășit pentru prima data pe suprafața lunii. La dezbatere au mai luat parte ambasadorul Israelului în România, David Saranga și astronautul Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în Cosmos.

Militarizarea spațiului cosmic prin lansarea de către SUA, China sau Rusia a unor sateliți care au capacitatea de a bloca, obstrucționa sau chiar distruge alți sateliți creează noi provocări diplomatice pentru marile puteri militare. Ambasadorul Hans Klemm a declarat că în prezent nu există reguli care să guverneze noua cursă spațială, fapt ce reprezintă o problemă internațională urgentă care trebuie abordată.

“Până acum sateliții militari au avut trei scopuri principale: de a furniza o platformă de supraveghere, necesară pentru a obserba ce se întâmplă cu alte activități militare de la distanțe foarte mari, furnizeaza de serviciilor de localizare, precum GPS, și de a asigura comunicarea în cazul unor conflicte militare pe câmpurile de luptă la distanțe foarte mari, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului din Iralk sau din Afganistan, unde mobilizarea trupelor militare a fost posibilă datorită sateliților.

Până acum sateliții nu au fost folosiți pentru a deteriora sau distruge alți sateliți. Totuși, state ca India, China sau SUA au tehnologia balistică ce permite realizarea unor asfel de operațiuni. În acest context președintele Trump a anunțat dorința de a crea o forță spațială. Avem o forță navală, aeriană, terestră, iar acum suntem în procesul de a crea o forță care să opereze în spațiu cosmic. De altfel,  Franța la rândul ei a anunțat crearea ununui comandament spațial, la fel și China și Rusia, ambele state urmăresc să folosească în viitor spațiul cosmic în scopuri militare. Ce reguli există în prezent care să guverneze această situație? Niciuna! Este o provocare care trebuie urgent abordată”, a declarat ambasadorul Hans Klemm. 

De asemenea, el a atras atenția asupra numărului tot mai mare a sateliților trimiși în spațiu și a competiției care se dezvoltă nu doar între state ci și între sectorul public și cel privat în acest sens.

Numărul statelor care trimit în spațiu sateliți este tot mai mare. State precum China, India, Mexic, state UE, Israel au un interes tot mai mare pentru controlul spațiului cosmic. Folosirea spațiului cosmic de către companii a crescut tot mai rapid iar modul în care folosesc resursele este mult mai eficient decât guvernele. Viitorul explorării spațiului cosmic va avea cu siguranță o componentă importantă a sectorului privat”, a spus Hans Klemm.

Pe de altă parte ambasadorul Israelului David Saranga a precizat că deși există tendința de a pune accentul asupra militarizării spațiului cosmic trebuie să conștientizăm mai mult beneficiile pe care le aduc sateliții.

“Ne focalizăm mult asupra militarizării și a propagandei, dar să nu uităm ca sateliții ne ajută foarte mult în cele mai probleme complexe precum agrigultura. Tehnologiile folosite în Israel de exemplu pentru a găsi lipsuri în sistemul hidrologic în interiorul orașelor observate prin intermediul sateliților, ajută municipalitățile în gestionarea rezervelor de apă. Astăzi sateliții ne ajuta în cele mai multe domenii. Pot spune doar o remarcă. Într-adevăr câmpul de luptă se extinde și este logic ca lucrurile să o ia în direcția asta. Statele vor căuta să exploreze alte oportunități”, a declarat ambasadorul David Saranga.

 

La rândul său, Dumitru Prunariu a explicat de ce este dificilă cooperarea între state pentru stabilirea unor acorduri care să reglementeze modul în care sunt folosiți sateliții în spațiul cosmic.

Toți sateliții pot fi folosiți în scopuri civile sau pentru scopuri militare. Unele dintre state, statele europene în special, agențiile europene, Comisia Europeană, au urmărit această utilizare duală a sateliților. Există însă acum sateliți care pot fi manevrați în spațiul cosmic pentru a bloca unii sateliți inamici. Au fost consemnate o înmulțire a acestor intenții la nivelul puterilor spațiale. Este foarte dificil acum să se cadă de acord asupra unor reguli comune în ceea ce privește folosirea spațiului cosmic pentru scopuri militare. Există o Conferința în Geneva unde se discută de mulți ani despre un acord. Comunitatea internațională atinge de fiecare dată anumite puncte care fac dificilă încheierea unui acord.  Există în acest moment mijloacele de a verifica modul cum sunt manevrați sateliții în scopuri militare? Nu există practic un instrument de a verifica ce a făcut cealaltă parte”, a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a atras atenția asupra unor alte pericole pe care le creează cursa spațială între marile puteri: resturile produse de sateliți care îngreunează misiunile actuale și viitoare.

Există aproximativ 2.000 de obiecte care zboară în spațiul cosmic pe care le putem controla. Dar există în același timp alte 70.000 de obiecte care zboară în afara controlului nostru. Așa-numitele obiecte scăpate de sub control. Toate acestea au fost create în urma intervenției omului în spațiu.

Aceste obiecte zboară cu 8 km / secundă. În comparație, un glonț atinge 1 km / secundă. Chiar dacă sunt foarte mici, aceste resturi sunt foarte periculoase.

Acum există reglementări care interzic crearea de resturi spațiale noi. În același timp, există mai multe misiuni care vizează aducerea în atmosferă și aterizarea sau distrugerea acestor reziduri spațiale",  a declarat Dumitru Prunariu.

La rândul său ambasadorul Hans Klemm a explicat cum se implică SUA în problema rezidurilor spațiale.

 “Statele Unite au o bază în California care monitorizează sateliții și sunt trimise notificări către companii și state pentru a gestiona operarea sateliților în spațiu. Statele Unite au trimis doar anul trecut 4 milioane de notificări celor care dețin sateliți aflați în pericol de a fi loviți de resturile spațiale”, a declarant ambasadorul Hans Klemm.

Cum a trăit Hans Klemm prima aselenizare, în urmă cu 50 de ani 

Un moment special în cadrul dezbaterii, concepută de organizatorii Festivalului de Film Istoric Râșnov ca un omagiu adus împlinirii a 50 de ani de la misiunea Apollo 11, a fost reprezentat de povestirea de către ambasadorul Hans Klemm a momentului în care  Neil Armstrong a făcut primii pași pe lună.

"Locuiam în Kentucky împreună cu familia mea în momentul aselenizării. Hobby-ul mamei mele era astronomia. Desigur, ea a fost fascinată de toate realizările programelor spațiale americane din acei ani. Ea s-a asigurat că stăm în jurul televizorului și că urmărim modul în care misiunea este realizată.

John F Kennedy a lansat ambiția de a face posibilă aterizarea primului om pe lună în mai 1961. Acest lucru a avut loc în contextul cursei spațiale cu Uniunea Sovietică. Spre surpriza multor oameni, după doar 8 ani Neil Armstrong a pășit pe lună. A fost o realizare fantastică dacă luăm în calcul cel puțin trei aspecte.

A fost, în primul rând, o realizare tehnologică. Multe dintre invențiile tehnice utilizate în timpul acestei misiuni au fost folosite pentru prima dată. Se estimează că aproximativ 400.000 de persoane au fost implicate în acest program pe parcursul timpului, atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat.

În al doilea rând, a fost o imensă realizare politică internă, în contextul unor evenimente tensionate din istoria americană, care au vizat mișcări pentru drepturile civile, împotriva războiului din Vietnam și așa mai departe.

În al treilea rând, a fost o realizare internațională. Statele Unite au câștigat în cele din urmă cursa spațială", a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov se desfășoară între 19 şi 28 iulie. În acest an tema aleasă de organizatori este libertatea, în program fiind proiecţii, dezbateri, conferinţe, spectacole de teatru şi concerte.

Citeşte mai multe despre:   hans klemm,   sua
 
 
 
Loading...