Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment UPDATE/ Fuga de răspundere: La fel ca anul trecut, Gabriela Firea şi-a luat concediu şi a delegat atribuţiile privind manifestaţia programată pe 10 august / Replica primarul general (VIDEO)

UPDATE/ Fuga de răspundere: La fel ca anul trecut, Gabriela Firea şi-a luat concediu şi a delegat atribuţiile privind manifestaţia programată pe 10 august / Replica primarul general (VIDEO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 09 Aug 2019, 11:50
Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

UPDATE: Primarul general Gabriela Firea a reacţionat, după apariţia în spaţiul public a acestor detalii. În replică, aceasta arată că nu pleacă din Bucureşti în perioada respectivă, iar delegarea atribuţiilor este o chestiune normală având în vedere că în perioada respectivă se desfăşoară mai multe evenimente. Precizările integrale pot fi citite la finalul materialului.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu îşi asumă nicio răspundere privind felul în care vor decurge evenimentele la mitingul programat pentru 10 august în Piaţa Victoriei. Aceasta şi-a delegat atribuţiile pentru perioada 8-11 august către viceprimarul Aurelian Bădulescu, se arată într-un document publicat de consilierul local Ciprian Ciucu.

Situaţia poate veni şi mai ciudată, arată consilierul, deoarece documentul prevede că dacă şi Bădulescu alege să intre în concediu atunci atribuţiile vor merge mai departe către şeful Poliției Locale, Daniel Răşică.

"10 August, deci Firea dispare din peisaj

La fel ca dată trecută, îi deleagă și acum lui Bădulescu atribuțiile pe ordine publică. Dar ce să vezi, atribuțiile de primar pot ajunge chiar mai jos, la Șeful Poliției Locale. Asta dacă și Bădulescu alege să dispară și el ca măgarul în ceață.", a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Situaţia este similară cu cea de anul trecut când la fel primarul general Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile şi astfel a scăpat de orice răspundere pentru evenimentele violente ce au avut loc.

Precizările Gabrielei Firea

 

Primarul General, Gabriela Firea: „Un consilier PNL ridicol și frustrat a lansat azi acuzația ca fug de răspundere, chiar în această perioadă, când în București sunt aprobate mai multe adunări publice. Dacă ar fi venit mai des pe la Primărie sau ar fi citit legea, ar fi aflat că dacă un primar își deleagă anumite atribuții, nu înseamnă că se derobează de responsabilitate. Îl anunț public pe acel consilier PNL incompetent și chiulangiu care a lipsit la o treime din ședințele Consiliului General și ale comisiilor de specialitate, că nu fug nici pe Marte și nici pe altă planetă. Sunt în țara, în București, și azi, și pe 10 august, lucrez deci și azi și mâine, împreună cu toată echipa care se ocupă de adunările publice, pentru a asigura tot ce ține de Primăriei Capitalei. Nu fug de răspundere, așa cum nu am făcut-o niciodată, și, spre deosebire de detractorul meu, nu mă ocup cu răspândirea de informații false. Ieri, spre exemplu, Viceprimarul Bădulescu a participat ca reprezentat al Primăriei Capitalei la o ședință, la Jandarmerie, de câteva ore. În acest timp, eu eram pe șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiții realizate de Primăria Capitalei sau în grupuri de lucru. Spre deosebire de opoziția din CGMB care se face că muncește, obosind de atâta dat cu părerea, noi chiar muncim.”

Primarul General informează că delegarea unor atribuții către viceprimarul Aurelian Bădulescu este doar una dintre componentele necesare bunei gestionări, la Primăria Capitalei, a celor 17 evenimente publice care urmează să aibă loc în intervalul 8- 11 august, în zone centrale din Capitală, printre care un marș și un miting de amploare în Piața Victoriei.

Facem precizarea că Primarul General Gabriela Firea se află în București în intervalul 8-11.08.2019 și este la Primăria Capitalei în toată această perioadă, exercitându-și toate atribuțiile.

Astfel, conform legislației de specialitate în vigoare, prin delegarea de competențe Primarul General își menține atribuțiile delegate, precum și răspunderea care derivă din acestea. Precizăm că acest aspect este menționat explicit în toate dispozițiile de delegare de competențe către cei doi viceprimari ai Capitalei, întocmite în actualul mandat.

Subliniem că atribuțiile în cauză nu sunt delegate exclusiv pentru mitingul din data de 10 august, așa cum eronat s-a afirmat în spațiul public, ci pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor evenimentelor din Capitală.

Precizăm că în perioada menționată în București se desfășoare nu mai puțin de 17 evenimente sau adunări publice.

În ceea ce privește dispoziția nr. 1289/07.08.2019, aceasta prevede delegarea către viceprimarul Aurelian Bădulescu a atribuțiilor privind obligația de a întreprinde orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice, care va fi sprijinit în această activitate de șeful Poliției Locale al Capitalei.

Această dispoziție a fost emisă în conformitate cu articolul 15 litera d) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Încă din anul 2016, viceprimarul Capitalei este reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, așadar este persoana care ia contactul direct cu organizatorii manifestărilor publice, de orice tip, din Capitală, dar și cu toate instituțiile cu responsabilități în domeniul ordinii și liniștii publice.

Mai mult decât atât, tot din anul 2016, Aurelian Bădulescu are ca atribuții delegate îndeplinirea sarcinilor operative dispuse de Primarul General și este președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică al Capitalei - care asigură reprezentarea și promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică.

Subliniem că legislația în vigoare conține o serie de prevederi pentru ca adunările publice să se desfășoare “în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților (...)” (art. 2 din Legea nr. 60/1991).

Una dintre ele este ca primarul, unitățile de jandarmi și poliția locală să asigure condițiile necesare în vederea desfășurării normale a adunărilor publice, iar organizatorii - să întreprindă acțiunile ce se impun pentru ca acestea să se desfășoare în mod pașnic și civilizat (art. 4).

De asemenea, legislația prevede colaborarea între instituții pentru coordonarea măsurilor care se iau în anumite situații, principiu care se extinde și în cadrul instituțiilor vizate. Primarul General nu lucrează, așadar, singur în aplicarea legii, ci are în coordonare un întreg aparat executiv și este sprijinit în toate acțiunile sale de viceprimari.

Citeşte mai multe despre:   Gabriela Firea,   Bucuresti
 
 
 
Loading...