Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Florin Cîţu, despre testarea elevilor: Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste (VIDEO)

Florin Cîţu, despre testarea elevilor: Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 06 Feb 2021, 13:45
Florin Cîţu, despre testarea elevilor: Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste (VIDEO) Foto: Guvernul României / Facebook Eveniment

Premierul României, Florin Cîțu, a vorbit, sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila”, despre testarea elevilor cu simptome. Acesta a precizat că vor fi situaţii excepţionale când testele vor fi făcute.

Florin Cîțu: Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste

 

Florin Cîţu a spus că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să pună pe site acel formular prin care părintele îşi dă consimţământul pentru testarea rapidă a copilului care va avea simptome de Covid-19 la şcoală. 

„Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt persoane cu copii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular, nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo se dau detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a menționat primul ministru.

El a mai afirmat că vor fi în continuare aceleaşi criterii, care au funcţionat bine.

„Şi până acum am avut această situaţie. Aveam copii care dacă aveau simptome, la trei copii într-o clasă, se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum, a funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii (...) Detaliile sunt în ordinul comun şi din ce ştiu eu Ministerul Educaţiei a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a conchis Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu: Părinții trebuie să-și dea acordul pentru testarea elevilor

 

Amintim că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că părinții trebuie să-și dea acordul pentru testarea elevilor în cazul în care aceasta este necesară, în acest sens oficialul a anunțat că va exista un formular tip pentru exprimarea acordului.

„Sunt reguli simple pentru părinți și o să le enumăr: reguli simple precum evaluarea copilului acasă și păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome care ar putea să indice  o infecție cu Covid-19. Este necesar, de asemenea, din partea părinților să-și exprime acodrul informat cu privire la testare și va exista pe pagina Ministerului Educației și Ministerului Sănătății un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță. Vor exista teste antigen, teste rapide, la nivelul școlilor. O parte au fost deja distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada imediat următoare prin Direcțiile de Sănătate Publică mai departe către fiecare unitate de învățământ”, a spus el.Atenție! A anunțat când vine valul 4 în România și anticipează noi restricții anti-COVID-19

Ministrul Sănătății a mai afirmat că nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii lui. În schimb, dacă există o adeverință mai veche pentru copiii cu probleme cronice, atunci aceasta este valabilă și în acest semestru.

„Pentru părinți, un ultim mesaj: Trecem prin vremuri dificile. Prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii și părinții, familiile, într-o situație de risc suplimentar, dar e o situașie dificilă. Copiii trebuie să meargă la școală, dar trebuie să facă asta în condiții de siguranță și acestea sunt obținute numai ca o comunitate, numai prin colaborare”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   redeschiderea scolilor,   elevi