Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Florin Iordache: Nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneţia

Florin Iordache: Nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneţia

Un articol de: B1.ro - 22 Oct 2018, 13:53
Florin Iordache: Nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneţia Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare privind legislaţia din justiţie, a declarat luni că România nu va prelua toate recomandările Comisiei de la Veneția. De altfel, acesta i-a acuzat pe reprezentanții Comisiei că s-au antepronunțat fără să aștepte decizia Curții Constituționale a României. 

În contextul opiniilor transmise de Comisia de la Veneția cu privire la legile justiţiei şi la Codurile Penal şi de Procedură Penală, Iordache a fost întrebat, la RFI, dacă vor fi preluate toate recomandările experților.

„Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”, a răspuns fostul ministru. 

Social-democratul a negat ca s-ar fi cerut asistență din partea Comisiei. 

„Nu. S-a discutat acolo în comisie de faptul că OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut în vară să se pronunţe şi răspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunţa, dacă pe aceste chestiuni se doreşte, se poate face o solicitare pentru asistenţă, dar repet, această Ordonanţă ajunge în Parlament, asta am spus eu acolo şi între timp, putem să discutăm. (...) Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus şi acolo, asta vă spun şi dumneavoastră, pentru că până la urmă, CCR între obiectivele sale este şi acela de a pune în concordanţă legislaţia României cu legislaţia europeană şi cu tratatele la care România este parte”, a spus Iordache. 

Deputatul PSD s-a declarat dezamăgit de reprezentanții Conisiei de la Veneția pentru că aceștia nu au așteptat verdicul CCR. 

„Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”, a mai declarat Iordache. 

Citeşte mai multe despre:   Florin Iordache