Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Focar de infecție cu COVID-19 la o creșă din Piatra-Neamț. Cinci copii și 7 angajate au contractat noul coronavirus

Focar de infecție cu COVID-19 la o creșă din Piatra-Neamț. Cinci copii și 7 angajate au contractat noul coronavirus

Un articol de: Beatris Ionita - 18 Iul 2020, 14:41
Focar de infecție cu COVID-19 la o creșă din Piatra-Neamț. Cinci copii și 7 angajate au contractat noul coronavirus Eveniment

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Piatra-Neamț a luat decizia ca toate creșele din oraș să fie închise de luni, pe perioadă nedeterminată, după ce 5 copii cu vârste sub trei ani și 7 cadre angajate au contractat COVID-19.

Focarul a fost confirmat pe 14 iulie, când o angajată a acuzat simptome specifice infecției a continuat să meargă la serviciu. Ulterior, creșa a fost închisă pentru a fi dezinfectată. În instituția cu pricina era îngrijiți 15 copii, însă măsura de închidere va afecta 130 de copii, pentru care părinții trebuie să găsească soluții de îngrijire în timpul serviciului.

Specialiștii recomandă internarea în spital a copiilor care au luat noul coronavirus, din cauza vârstelor extem de fragede

 „Pentru că suntem în această perioadă fără cadru legislativ, recomandarea este de a fi internați, pentru că medicul le poate urmări evoluția. Ceilalți 10 copii au teste negative”, a declarat dr. Daniela Marcoci, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, potrivit mesagerulneamt.ro.

 

Toate creșele din Piatra-Neamț se închid de pe 20 iulie

 

”În urma Hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pentru prevenirea infectării, s-a decis închiderea creșelor publice din Piatra-Neamț începând cu 20 iulie până la emiterea unei hotărâri a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru reluarea activității acestora. Sănătatea populației și protejarea persoanelor vulnerabile, mai ales a copiilor, sunt prioritare și nu sunt negociabile! Evoluția crizei sanitare în ultima perioadă de timp este îngrijoratoare, pericolul infectării este încă prezent în orice moment, răspândirea comunitară a virusului este greu de atenuat mai ales în condițiile lipsei unei legislații care să permită autorităților să izoleze persoanele infectate”, a declarat primarul Dragoș Chitic, scrie newsallert.ro.

 

Reguli speciale de igienă și distanțare socială, impuse creșelor, în contextul pandemiei de COVID-19

 LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Conducerea fiecărei creșe redeschise în contextul epidemiei de coronavirus va trebui să respecte o serie de reguli stricte de igienă și nu numai. Astfel, potrivit Ordinului comun al Ministerelor Sănătății, Educației și Muncii, jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate, se va pune un accent mai mare pe activitățile desfășurate în aer liber. La aceste activități pot participa mai multe grupe de copii, însă trebuie evitat contactul între aceștia și nu se recomandă jocurile care presupun apropierea la mai puţin de doi metri.

La intrarea în creșă trebuie asigurată fluidizarea sosirilor, astfel încât să se evite aglomerația.

În fiecare zi, va fi făcut triajul epidemiologic al copiilor, care constă în măsurarea temperaturi. În cazul în care aceasta depășește 37,3 grade Celsius, copilul în cauză nu va fi primit.

De asemenea, cei mici vor fi învățați să se spele pe mâini timp de minimum 20 de secunde, iar în interiorul creșei se va face curățenie înainte de începerea activității și la finalul programului.

"Toate suprafeţele trebuie curăţate - inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent, prin ştergerea cu apă şi detergent", se arată în documentul citat.

De asemenea, autoritățile recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil, iar distanțarea socială trebuie să fie respectată în toate încăperile din unitate.

Personalul care lucrează la creșă trebuie să poarte mască de protecție, pe care o va schimba la fiecar patru ore sau după ce aceasta s-a umezit sau deteriorat. Totodată, angajații care au intrat în contact cu o persoană confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus nu se vor prezenta la serviciu.
 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Piatra Neamț,   coronavirus