Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fost şef al armatei: România este NEVOITĂ să folosească TOT avioane MiG-21 vechi de aproximativ 40 de ani

Fost şef al armatei: România este NEVOITĂ să folosească TOT avioane MiG-21 vechi de aproximativ 40 de ani

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2019, 16:53
Foto: MiG-21 Lancer (sursă: Wikipedia) Eveniment

România este nevoită să folosească tot avioane MiG-21 vechi de aproximativ 40 de ani, pentru care nu se mai găsesc piese şi care ar fi trebuit să iasă din serviciul activ încă din 2012, a precizat miercuri fostul șef al Armatei, generalul de Aviație Ștefan Dănilă, pentru Europa FM.

“Avionul MIG 21 poate fi scos oricând din operare. Nu atât din cauza bătrâneții lui, ci din cauză că nu mai sunt echipamente pe care să le folosească cei de la MIG 21", a spus generalul Ștefan Dănilă.

"Este foarte gravă situația. Gândiți-vă că operaționalizarea acestei escadrile (a celei intrate joi în serviciul de Poliție Aeriană - n.r.) a durat cinci spre şase ani de la momentul luării deciziei", a adăugat Ștefan Dănilă

Potrivit generalului, România ar mai avea nevoie de cel puțin încă 48 de avioane de luptă, însă deocamdată noi achiziții sunt incerte.

Fostul şef al armatei a pus achiziţionarea de alte avioane F-16 în lumina incertitudinii deşi recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că se încearcă găsirea de noi avioane de luptă, atât în Portugalia (de unde au fost cumpărate primele avioane F-16), cât și în Statele Unite.

"Dacă facem o analogie și spunem că anul aceste s-ar lua decizia, s-ar găsi, s-ar identifica avioanele și s-ar declanșa procesul de achiziție înseamnă că în cealaltă bază se va putea face serviciul de luptă cu noile avioane, cele care vor fi achiziționate, într-un termen de 5-6 ani", a mai spus fostul şef al armatei.

Declarațiile generalului au venit în paralel cu ceremonia de introducere a celor 12 aeronave F-16 Fighting Falcon în serviciul de Poliție Aeriană, de joi dimineață, de la baza aeriană de la Borcea.

Deocamdată, cele 12 aparate F-16 vor realiza misiuni sub comandă națională, întrucât escadrilă (incompletă)  nu a primit încă certificarea finală de la NATO.

România încă folosește și avioane vechi în misiunile sale de Poliție Aeriană, care au tot fost modernizate, însă 24 dintre ele s-au prăbușit din anul 1994 încoace.

"MIG-urile 21 ar trebui să mai facă serviciul de luptă încă 5-6 ani, ceea ce – din punctul meu de vedere – este imposibil", a competat generalul.

Foto: F-16 Fighting Falcon (sursă: Wikipedia)

Controversa achiziţionării avioanelor F-16

Deşi achiziţionarea avioanelo F-16 a fost o decizie controversată datorită faptului că avioanele sunt second-hand, în fapt, doar fuzelajul este la mâna a doua, nu şi echipamentul de la bord.

F-16 Fighting Falcon este un avion multirol de generaţia a patra, dezvoltat de gigantul american Lockheed Martin şi utilizat de forţele aviatice ale unui număr de cel puţin 25 de state. 

 
 
 
Loading...