Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean rămâne în arest preventiv. Oana Vasilescu rămâne sub control judiciar

Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean rămâne în arest preventiv. Oana Vasilescu rămâne sub control judiciar

Un articol de: - 06 Dec 2014, 10:15
Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean rămâne în arest preventiv. Oana Vasilescu rămâne sub control judiciar Foto: ziuaveche.ro Eveniment

Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean rămâne în arest în dosarul în care este cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica pentru acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 de milioane de euro.

Decizia este una definitivă şi a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins contestaţia Crinuţei Dumitrean la măsura preventivă.

Instanţa Supremă a respins şi contestaţia Oanei Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, care va rămâne sub control judiciar.

Fostele şefe ale ANRP sunt vizate în dosarul privind despăgubirile pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro, aprobate în 2011, pe vremea când Crinuţa Dumitrean era preşedintele Comisiei Centrale de Despăgubiri. Acum, ea este suspectată de abuz în serviciu, iar consecinţele, susţin procurorii, sunt deosebit de grave. Potrivit DNA, Dumitrean şi Alina Bica au acţionat concertat şi s-au susţinut una pe cealaltă în Comisie. Aceleaşi acuzaţii, de abuz în serviciu, planează şi asupra Oanei Vasilescu, fost membru în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Potrivit procurorilor DNA, din raportul de evaluare reiese că a fost evaluat un teren dintr-o zonă rezidenţială şi nu un teren agricol, aşa cum a fost încadrat lotul pentru care s-au validat despăgubirile. Explicaţiile date procurorilor de cele două inculpate în dosar, Crinuţa Dumitrean şi Oana Vasilescu sunt halucinante.

"Procuror: Cum era posibil să fie evaluat un teren a cărei suprafaţă se afla 30% sub apă la fel ca un teren aflat într-o zonă centrală?
Crinuţa Dumitrean: Nu am cunoştinţe de specialitate. Exista în cadrul direcţiei un angajat cu o astfel de calificare care verifica toate dosarele din punct de vedere al standardelor internaţionale.
Oana Vasilescu: În momentul în care veneau cereri de despăgubire cu sume mai mari le verificam de 2, 3 ori pe acelea, le acordam mai multă atenţie datorită sumei mai mari (...) Referitor la acest dosar, (...) nu mi se pare nimic suspect, pentru că era un teren în sectorul 2.. Aveam dreptul să solicit spre studiu un astfel de dosar, dar nu-mi aduc aminte să fi făcut aceasta în cazul de faţă.
Procuror: Nu vi se pare că suma despăgubirilor aprobată în comisie pentru un teren a cărui suprafaţă se afla 30% sub apă, era prea mare?
Oana Vasilescu: Nu mi s-ar părea, pentru că este în Bucureşti. Nu ştiu dacă aveam cunoştinţă despre acest aspect, respectiv că se afla sub apă! Doamna Bica are cunoştiinţe despre evaluări, are o expertiză, cunoaşte metodele de evaluări”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Înainte de a ocupa funcţii importante la vârful administraţiei publice, Crinuţa Dumitrean s-a remarcat în concursurile de frumuseţe. Presa locală a scris că fosta şefa de la ANRP a fost în tinereţe Miss Bistriţa. Din 1998, Dumitrean a început să lucreze în mediul privat dar şi la Distrigaz Bistriţa. În 2003, în timpul guvernării Năstase,  a devenit consilier negociator în cadrul Ministerului Integrării Europe. În 2009 devine vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, la Institutul National de Administratie, din cadrul Ministerului de Interne.Ulterior, Dumitrean este numită în fruntea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. 

Sprijinul de care Crinuţa Dumitrean s-a bucurat din partea liderului PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a atras critici dure din partea liberalilor. Consilierul municipal al PNL, Alin Seserman este de părere că, în această situaţie, noua conducere a partidului ar trebui  să îi ceară lui Oltean retragerea din funcţiile de conducere.

În acelaşi caz, fosta ŞEFĂ DIICOT Alina Bica, a fost arestată preventiv. Soţul său, Mircea Octavian Bica, pare a avea preocupări cu totul diferite. Acesta deţine cea mai mare plantaţie de afine din România, de 15 hectare, în Hârşeni. Afacerea a fost pusă pe picioare în 2009-2010 din bani europeni, aproape 650 de mii de euro. Soţul şefei DIICOT s-a extins apoi şi în consiliere şi cercetare-dezvoltare în domeniu.


Citeşte mai multe despre:   Alina Bica,   arest preventiv