Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fostul director APIA, directorul adjunct şi un şef de serviciu, reținuți de procurorii DNA pentru corupție și spălare de bani într-un dosar de deturnare a fondurilor europene

Fostul director APIA, directorul adjunct şi un şef de serviciu, reținuți de procurorii DNA pentru corupție și spălare de bani într-un dosar de deturnare a fondurilor europene

Un articol de: - 06 Oct 2015, 12:11
Fostul director APIA, directorul adjunct şi un şef de serviciu, reținuți de procurorii DNA pentru corupție și spălare de bani într-un dosar de deturnare a fondurilor europene Foto: observatorulph.ro Eveniment
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut primele arestări în urma perchezițiilor la sediile APIA București și Ilfov, într-un dosar de deturnare a fondurilor europene. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Benu Gheorghe Dorel, alături de directorul general adjunct al agenției, Kerekeș Melinda Klara și șeful serviciu la Direcția Măsuri de Piață, Giminadis Anton.

Cei trei sunt reținuți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu asimilat infracțiunii de corupție în formă agravată și continuată și spălare de bani.

Procurorii susţin că în anul 2012, pentru implementarea Planului Anual de Distribuție de Alimente pentru persoane defavorizate, România a beneficiat de fonduri europene pentru furnizarea de alimente pentru persoane defavorizate. Au fost achiziţionate 11 tipuri de produse alimentare, între care făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui. Din cele 11 contracte încheiate în anul 2012, 9 contracte s-au finalizat cu livrarea integrală a produselor, însa 2 contracte de furnizare- cele de făina albă de grâu și ulei de floarea soarelui, nu au fost executate corespunzator.

Pentru aceste două contracte, APIA a încheiat contracte de furnizare cu o firma bulgară. Documentele au fost semnate şi aprobate de Benu Gheorghe Dorel și Kerekeș Melinda Klara, în calitate de directori APIA, beneficiind și de ajutorul lui Anton Giminadis, în condițiile în care aceștia cunoșteau faptul ca acele convenții au fost atribuite în mod nelegal, susţin procurorii DNA. Prejudiciul în dosar este de 26 de milioane de euro.

B1 TV a relatat despre cazurile de corupție din cadul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încă din 2013.

În 14 august 2013, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de la acea dată, Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, au fost reținuți pentru 24 de ore într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă.

Ulterior, aceștia au fost trimiși în judecată de către DNA pentru luare de mită și trafic de influență. Astfel, la data de 8 noiembrie 2013, procurorii anticorupție arătau că
 „în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la denunțător un comision de 10% din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunțător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) și externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-și îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA”.

În schimb, inculpații urmau să-și exercite influența asupra celorlalți membri ai comisiei de licitație astfel încât ofertele formulate de către societatea denunțătorului să fie declarate câștigătoare și pentru a asigura societății susținere în ceea ce privește derularea contractelor (plăți în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate)

„Totodată, inculpatul Pană Aurel a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 1.000.000 euro și subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul favorizării câștigării licitației și pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de licitație.
În aceeași perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obținut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunțătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei și a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunțătorului”.

Abia anul acesta, în data de 15 august, s-a dat sentința în acest dosar. Aurel Pană a fost condamnat la şapte ani şi şapte luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. (Detalii AICI)