Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, va fi eliberat din arest. Rămâne în control judiciar pe o perioadă de 60 de zile

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, va fi eliberat din arest. Rămâne în control judiciar pe o perioadă de 60 de zile

Un articol de: Andrei Ștefan - 13 Aug 2020, 14:15
Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, va fi eliberat din arest. Rămâne în control judiciar pe o perioadă de 60 de zile Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei Eveniment

Joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea fostului procuror Mircea Negulescu din arestul preventiv. „Portocală” a fost reținut în dosarul în care este acuzat că a falsificat probe, a constrâns şi corupt mai multe persoane pentru a face declaraţii mincinoase, pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti.

Totodată, instanţa i-a admis lui Negulescu o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

În această perioadă, Negulescu nu are voie să părăsească teritoriul României şi nu are voie să se apropie de inculpaţii Alfred Virgil Savu şi Mihai Iuliano Iordache, de persoanele vătămate Daniel Savu, Victor Viorel Ponta, Sebastian Ghiţă, Sorin Adrian Chirilă, Ionuţ Alexandru Iordăchescu, precum şi de mai mulţi martori, printre care Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Mircea Cosma.

Poliţia municipiului Ploieşti va reprezenta organul de supraveghere a respectării obligaţiilor.Mircea Negulescu, în arest preventiv din 23 iulie

 

Mircea Negulescu ar fi fabricat probe în dosarul „Tony Blair”, în care Victor Ponta a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi aranjat vizita fostului premier britanic în România, astfel încât să câștige un plus de capital de imagine în campania electorală din anul 2012. Tot în speța penală instrumentată de așa-zisul „Portocală”, DNA Ploieşti a pus, în 2016, sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro.

Potrivit procurorilor, fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat de: „cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni), represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal, influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal, abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal”, se arată în comunicatul procurorilor.

„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA - ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA - ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru persoane, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit", precizează Secţia specială de anchetare a magistraţilor.
 

De unde vine porecla „Portocală”

  Dana Budeanu A IZBUCNIT ÎN LACRIMI în direct la TV. ULUITOR, ce s-a întâmplat

El însuși a povestit, într-un interviu mai vechi, că a primit porecla de „Portocală” în copilărie.

„Porecla vine din copilărie, de altfel o și uitasem pentru că nu mi se spune așa nici, în familie, nici de către prieteni. Am crescut în generația filmului Liceenii, am cântat la chitară, acesta fiind un hobby, iar pentru că instrumentul era de culoare portocalie, mi se spunea Portocală. Prima dată când am reauzit porecla din copilărie a fost în timpul unei anchete penale în 2013, într-un dosar de evaziune și spălare de bani, cu un prejudiciu de 34 milioane de euro, ca parte a unui mesaj de intimidare referitor la o cunoaștere a familiei mele, cu scopul vădit de intimidare, de a mă determina să mă opresc din investigații. Tot în acea perioadă persoane din anturajul celor anchetați, au început să culeagă date și informații în legătură cu mine și familia mea, să organizeze filaje, supravegherea imobilului în care locuiam, supravegherea intrărilor la unitatea de parchet – pentru a observa care sunt persoanele venite la audieri, să caute sau să contrafacă probe în scopul compromiterii mele”, declara Negulescu.

Citeşte mai multe despre:   mircea negulescu