Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment France24: România ia locul Chinei ca GROAPA DE GUNOI a Europei! Consecințe DRAMATICE pentru ecosistemul din țara noastră

France24: România ia locul Chinei ca GROAPA DE GUNOI a Europei! Consecințe DRAMATICE pentru ecosistemul din țara noastră

Un articol de: B1.ro - 11 Iun 2019, 13:56
France24: România ia locul Chinei ca GROAPA DE GUNOI a Europei! Consecințe DRAMATICE pentru ecosistemul din țara noastră Eveniment

Încă un record trist pentru țara noastră: suntem pe punctul de a deveni oficial groapa de gunoi a Europei... România este noua destinație favorită a gunoaielor din Vestul continentului, după ce China a limitat sever introducerea în țară a deșeurilor, arată postul de televiziune France24, citat de Libertatea.

Cum de am ajuns în această postură? Datorită legislației foarte permisive și a costurilor reduse de incinerare.

Reporterii France 24 au făcut prima oprire în apropiere de Deva, la Chișcădaga, unde o fabrică de ciment obține energia din arderea deșeurilor, îndeosebi anvelope uzate. Locuitorii celor câteva zeci de case aflate în zona fabricii se plâng de nivelul poluării, în pofida asigurărilor proprietarilor fabricii care spun că au investit zeci de milioane de euro pentru ca cerințele de mediu să fie respectate.

Cu toate acestea, pomii se usucă în grădină, albinele mor prematur, incidența cazurilor de cancer e în creștere.

Deșeurile vin prin vama Nădlac, iar uneori inspectorii Gărzii de Mediu blochează unele dintre ele la frontieră. ”Printre deșeuri de anvelope din Germania, Austria și Italia am găsit baterii de mașini și alte deșeuri foarte periculoase”, relatează inspectorul Răzvan Huber.

Potrivit estimărilor procurorului Teodor Niță, specializat în cercetarea infracțiunilor de mediu, zeci de transporturi ilegale de deșeuri intră în România în fiecare săptămână.

O soluție ar fi standardizarea prețurilor de distrugere la nivel european și România nu ar mai fi atractivă”, a spus magistratul. În momentul de față, distrugerea unei tone de gunoi poate ajunge și la 250 de euro în țările din vestul UE, în timp ce în România prețul este de numai 17 euro.

Andreea Leonte, consilier juridic la Zero Waste România, reclamă și faptul că legislația de mediu este foarte permisivă și lipsită de pârghiile necesare pentru menținerea poluării în limite acceptabile. Astfel, poluatorii trimit propriile măsurători către autorități, neexistând studii independente.


 A venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...