Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Franța devine a șaptea țară din Europa în care vor fi predate cursuri de limbă și cultură românească

Franța devine a șaptea țară din Europa în care vor fi predate cursuri de limbă și cultură românească

Un articol de: Traian Avarvarei - 25 Aug 2020, 12:54
Franța devine a șaptea țară din Europa în care vor fi predate cursuri de limbă și cultură românească Eveniment

Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească va fi predat și în Franța de anul acesta. Demersurile au fost făcute de Ambasada României în Franţa, acestea fiind sprijinite de Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil, oraș în care trăiesc în jur de 2.000 de români.

 

 

Franța, al șaptea stat din Europa în care vor fi predate cursuri de limbă și cultură românească


 

 

Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a declarat că este bucuros că acest proiect prinde viață, amintind că fără sprijinul primarului  oraşului Blanc-Mesnil, Thierry Meignen, proiectul ar fi demarat cu întârziere.

"Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă! Avem o relaţie excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris şi au fost selectaţi şi profesorii care vor susţine cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei şcoli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevi români şi nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele", a spus Luca Niculescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă

Pentru început, aproximativ 150 de copii vor lua cursuri de Limba Română 

Pentru început, cele trei şcoli vor găzdui nouă grupe de elevi, dar cursul este deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română, numărul estimat de cursanţi fiind de 150.

„Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.”, potrivit Ministerului Educației.

Personalul care va preda a fost selectat de Institutul Limbii Române.

Franţa se alătură, astfel, celorlalte șase ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți.

„Demn de menționat este faptul că în Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române”, punctează oficialii de al București.

Potrivit MEC, obiectivele cursului sunt: integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale, facilitarea reintegrării în învățământul preuniversitar și universitar românesc a elevilor români din diaspora, dar și promovarea limbii și culturii românești în țările în care se predă cursul.


 

Citeşte mai multe despre:   limba romana,   Ministerul Educatiei,   Franta