Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mesaj dur al sindicaliştilor din învăţământ, de Ziua Mondială a Educaţiei: 'Şcoala românească' a rămas doar un simbol

Mesaj dur al sindicaliştilor din învăţământ, de Ziua Mondială a Educaţiei: 'Şcoala românească' a rămas doar un simbol

Un articol de: B1.ro - 05 Oct 2018, 10:03
Mesaj dur al sindicaliştilor din învăţământ, de Ziua Mondială a Educaţiei: 'Şcoala românească' a rămas doar un simbol Eveniment

Sindicaliştii din învăţământ trag un semnal de alarmă cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, susţine că, în anul 2018, educaţia nu doar că nu mai reprezintă o prioritate naţională, ci este “atacată” prin seria măsurilor distructive, iar “şcoala românească” a rămas doar un simbol. 

”În anul 2018, statul modern a căpătat alte valenţe, iar educaţia nu doar că nu mai reprezintă o prioritate naţională, ci este 'atacată' prin seria măsurilor distructive. O simplă radiografie a sistemului de învăţământ ne arată că 'şcoala românească' a rămas doar un simbol. Investiţii scăzute, salarii complet nemotivante pentru cadrele didactice, ceea ce face ca România să fie singura ţară din Uniunea Europeană unde există cadre didactice fără studii de specialitate, unităţi de învăţământ din care lipsesc internetul, calculatoarele sau metodele moderne de predare, elevi direcţionaţi greşit de programe şcolare învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii, clase suprapopulate în care accentul este pus pe cantitatea şi nu pe calitatea actului educaţional, o subfinanţare cronică menţinută an de an”, se arată în mesajul FSLI, potrivit news.ro.

Sindicaliştii amintesc că cea mai recentă măsură a unui ministru al Educaţiei a fost reducerea a peste 4.600 de posturi din unităţile de învăţământ, în condiţiile în care sistemul are un deficit foarte mare de personal didactic auxiliar şi nedidactic.

”În consecinţă, nu putem spune decât că, în anul Centenarului, am rămas cu restanţe în faţa Educaţiei. Avem atât de multe de recuperat, încât prin lipsa implicării sau prin aplicarea unor politici greşite, ne vom confrunta, în curând cu un sistem bolnav, care nu mai poate fi ajutat. Cei care au de pierdut nu sunt doar colegii noştri, ci mai ales elevii”, se mai arată în mesajul preşedintelui FSLI.

Acesta afirmă că, după 100 de ani, ”am putea să începem să învăţăm lecţia, cea a responsabilităţii sociale, în care interesul binelui comun trebuie să primeze”.
”Cel mai bun parteneriat care poate pune pe picioare un sistem aflat în mare suferinţă, este cel între cadrele didactice, părinţi şi copii. De Ziua Internaţională a Educaţiei apelul federaţiei noastre merge chiar către aceşti parteneri reali: împreună putem aduce schimbarea în bine. Altfel, vom intra în rotativa păguboasă a guvernărilor care au avut doar scopul de a profita de oamenii care le-au oferit încrederea”, mai afirmă liderul sindical.

Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994.
    

Citeşte mai multe despre:   FSLI,   Simion Hancescu,   Ziua Mondiala a Educatiei