Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fumul degajat de incendiul din Periș va mai rămâne deasupra Capitalei. ANM: „Evoluția norului va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară”

Fumul degajat de incendiul din Periș va mai rămâne deasupra Capitalei. ANM: „Evoluția norului va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară”

Un articol de: Ramona Zaharia - 08 Apr 2020, 15:20
Fumul degajat de incendiul din Periș va mai rămâne deasupra Capitalei. ANM: „Evoluția norului va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară” Foto: ecoteca.ro Eveniment

Fumul degajat de incendiul din Periș va staționa deasupra Capitalei. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că evoluția norului va fi de relativă staționare și dispersie, dat fiind că circulația aerului va fi relativ slabă.

Poluarea din nordul Capitalei și împrejurimi a fost din nou la cote ridicate începând de marți noapte, după ce un puternic incendiua izbucnit pe terenul unei societăți aflate în insolvență.

Primarul din Periș susține că focul a fost pus intenționat și că acolo s-a aflat a doua cea mai mare frmă din România.

La rândul lui, ministrul Mediuliu a susținut că de vină pentru calitatea proastăa aerului sunt incendiile de vegetație scăpate de sub control Norul de fum rămâne deasupra Bucureștiului.

 


Fumul degajat de incendiul din Periș va staționa deasupra Capitalei, explică ANM

 

Potrivit estimărilor ANM, circulația aerului va fi relativ slabă cel puțin până în ora 20.00. Prin urmare, norul de fum se va afla în relativă staționare și dispersie Ulterior, acesta se va afla în deplasare ușoară către vest-sud-vest.

 „Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulația aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, a explicat Administrația Națională de Meteorologie, într-un comunicat.
 

Incendiul din Periș, „opera” unui piroman?

 

Primarul din Periș, Albu Anghel, e convins că incendiul a fost pus intenționat: „un piroman care a dat foc de dragul de a vedea ceva arzând”. El a mai precizat că incendiul s-a produs la fosta fermă Romsuintest Periș, care era cândva a doua cea mai mare din România.

„Sunt două batale, depozite pentru dejecții, care au o lungime de 200 de metri, pe 100 de metri lățime. Sunt adânci de 7 metri. Acestea nu au mai fost folosite de foarte mult timp, probabil că de peste 10 ani și acolo a crescut stuf. Cineva rău intenționat a dat foc. S-a extins pe toată lungimea.  Acum, ce a fost pe margine am putut să stingem și în centru ne-a fost mai greu să ajungem, pentru că arde mocnit la rădăcina stufului și amestecat cu acele dejecții uscate e și mirosul foarte pătrunzător”, a declarat Albu Anghel, pentru B1.RO.

Acesta a precizat că ferma „este în insolvență, este fostul Romsuintest Periș, de pe timpul lui Ceaușescu, a fost a doua fermă ca mărime din țară”.

Așadar, nivelul record de poluare din nordul Bucureștiului a fost cauzat de un incendiu izbucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Ar fi vorba despre fosta fermă Romsuintest Periș – care la un moment dat era a doua din România din punct de vedere al dimensiunilor.

Datele UAT Periș arată că terenul ar aparține unei firme aflate în insolvență, dar prefectul localității susține că informațiile nu au fost actualizate.

 

Citeşte mai multe despre:   Peris,   Administratia Nationala de Meteorologie