Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Furtunile solare ar putea provoca pagube de 2.000 de miliarde de dolari

Furtunile solare ar putea provoca pagube de 2.000 de miliarde de dolari

Un articol de: - 21 Feb 2011, 17:59
Furtunile solare ar putea provoca pagube de 2.000 de miliarde de dolari Foto: ds9.ssl.berkeley.edu Eveniment
Oamenii de ştiinţa avertizează populaţia mondială să fie pregatită pentru o furtună electromagnetică de proporţii care în cel mai rău caz va costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari.

“Trebuie să ne preocupam mai mult de conceptul vremii în spaţiu” a declarat Sir John Beddington. Cercetătorul britanic susţine că omenirea este vulnerabilă în faţa unei erupţii solare puternice.

Jane Lubchenco, şeful de la  National Oceanic and Atmospheric Administration crede că tehnologia actuală bazată în mare parte pe sateliţi este mult mai vulnerabilă decît cea de acum zece ani. În cazul unei furtuni solare primele sisteme ce vor fi afectate sunt sateliţii.

La nivelul solului, fluctuaţiile magnetice pot cauza întreruperea electricităţii şi a comunicaţiilor, situaţie în care anarhia şi haosul ar putea cuprinde întreaga omenire. Următoarea perioadă de activitate solara este asteptată în anul 2013. Deşi oamenii de ştiinţa susţin că punctul maxim al furtunii nu va fi foarte devastator, aceştia avertizează că mai multe măsuri de prevenire trebuiesc totuşi luate.

Cea mai puternica furtună solară documentată a avut loc în 1859, distrugând nou instalatul sistem telegrafic mondial. O furtună asemănătoare celei din 1859 ar distruge astazi sistemele de comunicaţii cât şi pe cele de distribuţie ale electricităţii.