Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lucrări impresionante de pictură, grafică și sculptură la Galeria Romană: Expoziția „Familii de artişti”- Irina Codreanu şi Dragoş Morărescu, în perioada 12 decembrie – 01 februarie (FOTO)

Lucrări impresionante de pictură, grafică și sculptură la Galeria Romană: Expoziția „Familii de artişti”- Irina Codreanu şi Dragoş Morărescu, în perioada 12 decembrie – 01 februarie (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Dec 2019, 10:10
Eveniment

Iubitorii de artă au posibilitatea de a vedea la Galeria Romană, în perioada 12 decembrie 2019 – 01 februarie 2020, lucrări de pictură şi grafică, dar şi câteva lucrări de sculptură într-o nouă expoziție din ciclul „Familii de artişti”- Irina Codreanu şi Dragoş Morărescu.  

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 12 decembrie 2019, ora 19:00. 

În deschidere va vorbi curatorul expoziţiei - Vladimir Bulat, critic şi istoric de artă.

Expoziția încearcă să suprindă profilul unei alte faimoase familii de artiști, de data aceasta a ramurii Codreanu-Morărescu, destine artistice legate deopotrivă de spațiul cultural francez, dar și de cel românesc, cel din urmă fiind în plin proces de reevaluare a canonului artistic; expoziția aceasta este un bun prilej de a urmări cum ecourile frământărilor de natură culturală, artistică, ideologică, venite dinspre Paris, au înmugurit și înflorit în creația celor doi artiști: influențele creației unui Bourdelle sau Brâncuși (Irina Codreanu), Picasso sau  Matisse (Dragoș Morărescu), deopotrivă cu influențele, mai mult decât vădite și mai profunde, ale artei țărănești românești asupra amândurora.      

                                     

Irina Codreanu (1896-1985) a urmat între 1915-1918 Academia de Belle-Arte din București. Din 1919 a frecventat cursurile Academiei de la Grande Chaumière, avându-l ca mentor pe Émile Antoine Bourdelle. Este prezentă cu lucrări în Galeria Națională a Muzeului Național al României. Este considerată o elevă și colaboratoare a marelui înnoitor al sculpturii moderne. Expoziția de față adună o selecție reprezentativă a operei grafice și sculpturale a Irinei Codreanu, lucrări care provin din colecții particulare. Sunt oferite spre desfătarea ochiului câteva sculpturi în material definitiv (piatră, bronz, ghips patinat), precum și un număr de desene de atelier, schițe și eboșe, arătând toate, deopotrivă, marea expresivitate a modelajului și a foarte bunei raportări la spațialitate și materialitate. Deși bibliografia despre creația artistei este destul de bogată, cuprinzând studii, articole și referințe, publicate în România și Franța, o monografie amplă despre Irina Codreanu lipsește încă, iar eseul publicat de către Simona Nistor (Editura Meridiane, 1979, colecția „Pygmalion”) rămâne singurul reper solid, lămuritor asupra operei acestei artiste. O retrospectivă cu operele artistei a fost organizată în 1968, la Sala Dalles din București, în care au figurat 26 de sculpturi și 22 de desene. 

Dragoș Morărescu (1923-2005), provine dintr-o înstărită familie de bucureșteni, familia avocatului Ioan S. Codreanu, care a infiinţat “Monitorul Oficial”. Tatăl său, Ștefan Morărescu (1888-1968), economist de prestigiu, cu cărţi publicate în domeniul economiei, iar mama, Margareta Morărescu, fostă Codreanu, a fost trimisă la Paris, împreună cu surorile ei, făcând şi ea o şcoală de artă .  Dragoș Morărescu a locuit împreună cu părinții, din 1938 până în 1950. În valurile naționalizărilor, au pierdut tot. Dragoș Morărescu a făcut studii de arhitectură și artă bisericească (Școala Superioară de pictură bisericească era condusă de prof. I.D.Ștefănescu și pictorul Artur Verona), a scris poezie, cărți bibliofile, el însuși dând naștere câtorva titluri de carte bibliofilă. Poate fi considerat printre primii experimentaliști ai sculpturii în metal, cel puțin în spațiul românesc, când în anii 1960, a folosit cu multă expresivitate și inventivitate tabla, sârma și diverse vase metalice vechi - drept materiale pentru întruchiparea unor idei plastice, inedite, ludice. Acestea nu figurează deloc în expoziția de față, artistul fiind prezentat în acest context, într-o dublă ipostază, de grafician și pictor. Printre temele de el abordate predomină peisajul citadin, dar și figura umană, îndeosebi portretul, dar și nudul feminin. A călătorit mult prin Franța, Italia, SUA, Austria, și după fiecare călătorie revenea cu un număr impresionant de lucrări, care nu sunt însă de interes diaristic-etnografic, ci sunt exerciții avansate de investigație cromatică, formală, peisaje de atmosferă, în care artistul dorea să suprindă acel unic genius loci, specific oricărui teritoriu cultural. 

Program de vizitare:

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 10:00-15:00

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, Bucureşti (Piaţa Romană)

Citeşte mai multe despre:   Galeria Romana,   Dragos Morarescu,   Irina Codreanu
 
Loading...