Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Gaura de ozon de la Polul Nord a ajuns în Europa: Va ajunge în România în două zile

Gaura de ozon de la Polul Nord a ajuns în Europa: Va ajunge în România în două zile

Un articol de: - 28 Mar 2011, 11:36
Gaura de ozon de la Polul Nord a ajuns în Europa: Va ajunge în România în două zile Foto: ucsusa.org Eveniment

O porțiune cu deficit de ozon care s-a format deasupra Polului Nord va afecta Scandinavia și Europa de Est, fenomenul ajungând și deasupra României, informează EurActiv.

Oamenii de știință avertizează că gaura de ozon va ajunge în jurul perioadei 30-31 martie.

Potrivit sursei precizate, stratul de ozon, care se subțiază cu o viteză îngrijorătoare, și se află în momentul de față deasupra Arcticii, a fost detectat prima oară de o rețea internațională care dispune de 30 de stații de sol care măsoară ozonul. Stațiile sunt montate în regiunile arctice și sub-arctice și sunt coordonate de cercetătorul Alfred Wegner de la Insitutul de Cercetări Polare și Marine.

"Pierderea de ozon se produce cu o viteză foarte mare și în momentul de față nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile", a declarat Wegner, citat de EurActiv.

În zilele următoare o echipă de cercetători urmează să transmită un comunicat prin care populația va fi informată cu privire la acest fenomen.

"Populația ar trebui să fie atentă la acest fenomen, însă nu este cazul să se îngrijoreze (...) Vă puteți proteja informându-vă în permanență cu privire la acest fenomen, purtând pălării cu boruri largi și nepetrecând foarte mult timp pe stradă, în timpul verii", a spus cercetătorul Gier Braathen, membru al Organizației Meterologice Mondiale.

Și România va fi una din zonele afectate de subțierea stratului de ozon de la Polul Nord, iar cetățenii sunt rugați să nu se expună foarte mult timp la soare în această primăvară.

În urma statisticilor, în ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferi, și cu 30% în total.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon și este folosit la frigidere și aparatele de aer condiționat mai vechi și de substanțe care au fost scoase din uz datorită protocolului din 1987 de la Montreal.

Însă acestea se pare că vor rămâne în stratosfere decenii întregi.

Gaura de ozon, deasupra României


Citeşte mai multe despre:   Europa