Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment GDS cere desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Iliescu și Gelu Voican, ambii anchetați de crime împotriva umanității: „Existența lui reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”

GDS cere desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Iliescu și Gelu Voican, ambii anchetați de crime împotriva umanității: „Existența lui reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Dec 2019, 14:43
GDS cere desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Iliescu și Gelu Voican, ambii anchetați de crime împotriva umanității: „Existența lui reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre” sursa foto: hepta/Mediafax/ Alexandra Pandrea Eveniment

Grupul pentru Dialog Social a cerut, sâmbătă, 21 decembrie, desființarea „autointitulatului” Institut al Revoluției Române, „instituție-fantomă”, a cărei existență „reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”.

„Cerem Președintelui României și celorlalte instituții ale statului să facă acest gest de reparație istorică și de reconfigurare esențială a instituțiilor. Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluției Române, desfășurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existența acestor false configurări instituționale, a căror menire a fost, în toți acești 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au și nu o pot avea”, a anunțat Grupul pentru Dialog Social.

Apelul a fost lansat chiar în ziua de 21 decembrie 2019, când România comemorează 30 de ani de la una dintre cele mai sângeroase zile ale Revoluției, când lupta românilor pentru libertate, ce începuse la Timișoara, avea să se mute în Capitală, unde dictatorul Nicolae Ceaușescu, orbit de putere, nu înțelesese că este martor la sfârșitul propriului regim și chemase oamenii pentru un discurs într-un exercițiu de susținere populară.

„Revoluția din 1989 a culminat cu ziua de 21 decembrie, când în București, la Universitate, mii de ameni au manifestat și au luptat cu mâinile goale, față-n față cu Armata, Miliția și Securitatea. Este un moment de vârf al eroismului, după cel de la Timișoara. Această rezistență în jurul «baricadei de a Inter» a fost determinantă pentru tot ce s-a întâmplat în continuare, mai cu seamă în data de 22 decembrie, în toată România.

Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptățire să se numească revoluționari și nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluției au făcut posibilă o anomalie și mai mare: au fost create instituții ale falșilor revoluționari . Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluției Române», condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceștia doi sunt puși sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanității, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluției a fost încheiat și se judecă în prezent.

În aceste condiții, Grupul pentru Dialog Social cere insistent desființarea acestei instituții-fantomă. Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanității, legitimitatea sa este nulă, iar existența ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre. În aceste zile, când comemorăm 30 de ani de la Revoluție, Institutul a dovedit încă o dată că scopurile sale sunt departe de a cinsti memoria celor căzuți atunci”, a explicat Grupul pentru Dialog Social

 
 

Citeşte mai multe despre:   Revolutia Romana