Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Generalul Vasile Bucinschi, fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, a plagiat teza propriului doctorand pentru a ajunge profesor universitar (VIDEO)

Generalul Vasile Bucinschi, fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, a plagiat teza propriului doctorand pentru a ajunge profesor universitar (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 03 Sep 2020, 10:53
Generalul Vasile Bucinschi, fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, a plagiat teza propriului doctorand pentru a ajunge profesor universitar (VIDEO) Foto: academiadepolitie.ro Eveniment

Culmea plagiatului la Academia Forțelor Aeriene din Brașov. Fostul rector al instituției, generalul Vasile Bucinschi, este acuzat că a copiat integral lucrarea unui doctorand al său. Generalul s-a folosit de această teză pentru a ajunge profesor universitar, informează B1 TV.

 

Vasile Bucinschi, acuzat de plagiat

 

Generalul în rezervă Vasile Bucinschi ar putea scrie o carte, ca unic autor, fără a plagia, de data aceasta, despre tertipurile prin care, odată pensionat la 55 de ani, pentru a obține o pensie de aproape 15.000 lei lunar, revine ca profesor universitar titular la Academia Forțelor Aeriene din Brașov.

Cronologic, în 2017, Bucinschi a decis să se pensioneze din postul de profesor universitar titular și rector la AFA, iar, pentru a obține o pensie mai mare decât leafa, trece rapid în rezervă. A rezultat o pensie de 14.000 de lei, cu 3.000 peste salariu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Numai că același Vasile Bucinschi, în plină putere de muncă, s-a gândit, după doi ani, să revină la catedră, acum că pensia foarte generoasă curge oricum. 

„A dat acum un an de zile un concurs pentru a deveni doar lector, pentru a se încadra doar lector la Academia Forțelor Aeriene. A picat respectivul concurs, pe care l-a reluat în februarie în acest an și, din februarie, dumnealui a devenit angajat pe perioadă nedeterminată pe post de lector. Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Vă dați seama, pentru domnul general fost rector să fie doar lector era cumva sub standarde și atunci dumnealui a dat un nou concurs, acum patru zile, pentru postul de profesor universitar, numai că la acest concurs a depus exact același dosar care l-a depus pentru a deveni lector în februarie. În plus, a venit cu o singură carte, această carte pe care o semnează împreună cu actualul rector”, a explicat jurnalista de investigație Emilia Șercan, pentru B1 TV.

 

Generalul în rezervă a plagiat teza unui doctorand

 

Dar nu oricum, ci prin plagierea integrală, cuvânt cu cuvânt, a tezei unui doctorand coordonat de el. Așa că a publicat rapid o carte, la care și titlul este aproape identic, diferă numai trei cuvinte în plus, cu teza doctorandului său.

Cartea este semnată, în ordine, de Bucinschi, de rectorul în exercițiu al AFA, generalul Gabriel Răducanu și, abia al treilea, comandorul Florentin-Gabriel Giuvară, comandant al Centrului de Operații Aeriene din cadrul Statului Major al Forþelor Aeriene, autorul tezei de doctorat inițiale.

„Această carte este plagiată integral după teza de doctorat a unui doctorand pe care domnul Bucinschi l-a coordonat, un doctorand care și-a sust teza public în luna martie, tot în acest an”, a mai afimrat Șercan.

 

Bucinschi nu vede nimic greșit la faptul că a plagiat

 

Jurnalista Emilia Șercan arată și că niciunul din cei doi generali care și-au însușit o teză scrisă de altcineva nu par să conștientizeze grozăvia faptelor: „Este un caz absolut revoltator, iar din discuțiile pe care eu le-am avut cu acești doi domni generali păreau că nu înteleg sau că nu își dau seama că ceea ce au făcut este de o gravitate foarte mare”.

Cât despre doctorandul plagiat, acesta consideră că totul este ceva normal: „Domnul comandor Giuvară părea că nu întelege că e o chestiune foarte gravă pentru că și dumnealui apare ca autor pe respectiva carte, însă domnului Giuvară spunea că lui i s-a părut ceva absolut normal să-i treacă pe cei doi, pentru că ei au avut discuții și practic le-a preluat ideile. În momentul în care preiei ideile unei persoane ai obligația să citezi respectivele idei într-o teză de doctorat”.

Teza de doctorat a lui Giuvară nu a obținut încă avizul. Nici examenul de profesor universitar al lui Bucinschi nu a fost, încă, validat, poate și pentru multiplele nereguli din dosar. 

Investigația jurnalistei Emilia Șercan poate fi citită integral pe site-ul PressOne - AICI.