Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ​Ministrul Ivașcu, despre prăbușirea casei lui Brâncuși din Hobița: Trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă (FOTO)

​Ministrul Ivașcu, despre prăbușirea casei lui Brâncuși din Hobița: Trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 11 Oct 2018, 18:29
​Ministrul Ivașcu, despre prăbușirea casei lui Brâncuși din Hobița: Trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă (FOTO) Foto: gov.ro Eveniment

Prăbuşirea ultimelor vestigii ale casei în care s-a născut Constantin Brâncuşi e un răsunător semnal de alarmă, a declarat Ministrul Culturii. George Ivașcu insistă că e nevoie urgent de un sistem de priorităţi culturale și de un mecanism de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare.

"Cred că şi ce s-a petrecut astăzi trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale, fiind necesară, totodată, dezvoltarea unui mecanism transparent şi competitiv de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare. Instituţiile statului au obligaţia de a adopta măsuri eficiente care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie oprită. Nu avem această datorie doar faţă de înaintaşi, ci, în primul rând, faţă de generaţiile viitoare", a transmis ministrul George Ivaşcu, potrivit unui comunicat.

Ministrul a precizat că statul nu a putut interveni deoarece casa este propietate privată.

"Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu. Este unul dintre multele exemple care confirmă că Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcţia corectă, în vara acestui an, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii", a mai declarat Ivașcu.

"Este necesară reglementarea de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Din păcate, ani mulţi de dezinteres administrativ şi politic ne-au adus în situaţia actuală în care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate, statul român pierzând astfel şansa de a achiziţiona bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural", a spus ministrul Culturii. 

Citeşte mai multe despre:   George Ivascu,   Constantin Brancusi,   Hobita