Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România: „Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea” / Când ar putea lovi un seism major

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România: „Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea” / Când ar putea lovi un seism major

Un articol de: Andrei Ștefan - 30 Oct 2020, 13:52
Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România: „Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea” / Când ar putea lovi un seism major Eveniment

Un nou cutremur s-a produs, vineri, în România. Deși seismul a avut o magnitudine mică, Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) arată că acesta este al treilea seism din ultimele 24 de ore și al șaselea din ultimele zile. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a comentat fenomenul.

 

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România
 

 

Seria cutremurelor din ultimele ore nu trebuie să ne îngrijoreze, susţine seismologul Gheorghe Mărmureanu, care precizează că seismele nici măcar nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Un cutremur mare ar putea urma în România, atenționează specialistul.
„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

 

Când ar putea veni marele cutremur în România

 

„Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat expertul.   

 

Val de seisme în România

 Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

În data de 30 cotombire, până la orele amiezii, în România s-au produs trei cutremure. Unul de 2,1 magnitudine, în zona Făgăraș, la ora 9.14. Un altul de 2,6 magnitudine, în zona Moldovei, la Vaslui, la ora 00.43.

Cel de-al treilea cutremur de vineri, din românia, a avut magnitudinea de 4,2 și s-a produs tot în zona Moldovei.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de 4,2 s-a produs la ora 00.39, la o adâncime de 8 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km S de Iasi, 46km NE de Bacau, 111km V de Chisinau, 156km N de Galati, 167km V de Tiraspol, 174km N de Braila, 189km NE de Brasov, 201km SE de Chernivtsi, 232km NE de Ploiesti, 255km V de Odessa.

 

Alte cutremure în România, joi seara

 

Primul seism, de magnitudine 3, s-a produs la ora 20.37, în județul Buzău, zona Vrancea, iar epicentrul său a fost localizat la o adâncime de 114 kilometri.

În timpul serii au avut loc și alte mișcări teelurice, toate în județul Vaslui.

Astfel, la ora 22.00, s-a produs un cutremur de 2,9 magnistudine, la o adâncime de 6 kilometri. 14  minute mai târziu, un nou seism a avut loc în Vaslui. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a avut magnitudinea de 2,1 și a avut loc tot la 6 kilometri adâncime.

Astfel, de la începutul lunii octombrie, în România au fost înregstrate 30 de cutremure.

Citeşte mai multe despre:   cutremur,   gheorghe marmureanu,   cutremur Vrancea