Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ghețarul care „sângerează”: Cercetătorii au deslușit misterul vechi de zeci de ani de sub stratul gros de gheață!

Ghețarul care „sângerează”: Cercetătorii au deslușit misterul vechi de zeci de ani de sub stratul gros de gheață!

Un articol de: B1.ro - 18 Dec 2018, 10:41
sursă foto: digi24.ro Eveniment

Lumea științei este marcată de descoperirea făcută de niște cercetători, care au deslușit în sfârșit un mister care ne-a pus pe gânduri timp de zeci de ani, relatează Forbes citat de Digi 24. Publicația vorbește despre ciudatul fenomen din Antartica al ghețarului care „sângerează”, cunoscut generic sub numele de „Blood Falls” (Cascada Sângelui).

Blood Falls a fost descoperită în premieră în anul 1911. La acea vreme, cercetătorii din zonă au fost șocați să vadă cum un râu a pătat gheața într-o culoare roșiatică, asemănătoare cu cea a sângelui. La început, oamenii de știință au crezut că fenomenul este cauzat de alge, dar ipoteza nu a fost confirmată niciodată.

Totul până anul trecut, când un grup de cercetători ai Universității din Alaska au deslușit în sfârșit misterul din spatele Ghețarului Taylor, despre care se spunea că „sângerează”. 

Așadar, susțin oamenii de știință, culoarea roșie este rezultatul fierului din apa foarte sărată, care oxidează. Procesul seamănă cu cel al fierului când ruginește și, prin urmare, se colorează în roșu. Mai exact, atunci când apa bogată în fier vine în contact cu oxigenul, fierul oxidează și colorează apa într-o nuanță de roșu-închis.

A fost nevoie ca cercetătorii americani să scaneze ghețarul în ansamblu pentru a ajunge la o astfel de concluzie. Ei susțin că este nevoie de 1,5 milioane de ani pentru ca acest tip de apă să ajungă la cascadă, și că, în tot acest timp, „își face loc” prin fisuri și canale minuscule din ghețar.

Apa care curge prin Blood Falls provine de la un lac salin care se află sub Ghețarul Taylor. Cu timpul, aceasta s-a îmbogățit cu fier provenit de la stratul solid de rocă care vine în contact. Ghețarul sub care se află lacul salin pune o foarte mare presiune pe apă și o „împinge” astfel spre suprafață.

Nu în ultimul rând, sursa citată mai scrie că apa care curge prin Boold Falls conține și mai mulți microbi care sunt capabili să supraviețuiască în condiții extreme, similare cu cele care existau atunci când a apărut viața pe Terra. Atunci cantitatea de oxigen din atmosferă era mult mai mică. Este o dovadă că viața poate supraviețui în condiții extreme și le oferă cercetătorilor indicii despre cum s-ar putea dezvolta viața într-un mediu sărac în oxigen.
 

Citeşte mai multe despre:   antartica
 
 
 
Loading...