Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ghici ghicitoarea mea și vezi cât de psihopat ești. Fă-ți și tu acest test psihologic mai puțin obișnuit

Ghici ghicitoarea mea și vezi cât de psihopat ești. Fă-ți și tu acest test psihologic mai puțin obișnuit

Un articol de: - 19 Noi 2017, 13:16
Eveniment

Dilemele morale constituie o metodă curenăt utilizată de de psihologi pentru a identifica profilul unei persoane.

Psihologii americani au realizat un experiment interesant, preluând un scenariu creat de filozoful Philippa Foot. Acesta este „Dilema tramvaiului”, care a fost adaptată de Judith Jarvis Thomson în 1985: „Un tramvai vine cu viteză spre cinci oameni pe care îi va lovi și omorî în timp ce tu stai pe trotuar lângă un străin mai solid. Corpul tău este prea slab pentru a putea opri tramvaiul, însă dacă îl împingi pe străinul de lângă tine pe șine, astfel omorându-l, vei salva cinci oameni. L-ai împinge în fața tramvaiului?”

Soluția este relativ banală:  cea în care sacrifici o viață pentru a salva altele cinci, sau o soluție în care tu alegi să nu te implici și să permiți astfel ca cinci oameni să moară.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cognition, potrivit The Independent. Concluzia este aceea că persoanele care aleg să împingă un străin în fața tramvaiului pentru a salva alți cinci au avut un scor mai ridicat la măsurătorile pentru psihopatie și machiavellianism comparativ cu cei care au spus că nu ar ucide o persoană nevinovată.

Totuși, profesorul Daniel Bartels, care predă la Universitatea Columbia, spune că folosirea acestui test poate da și erori: „Această metodă poate da greș pentru că nu poate face diferența între oamenii care ar opta pentru sacrificarea unui om din cauza unui deficit emoțional și cei care ar alege să împingă un om în fața tramvaiului pentru că le pasă de soarta celorlalți cinci.”

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   test
 
 
 
Loading...