Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment "Ghidul practic de luat țara înapoi": Senatorul cu 906 contracte cu spitale de stat își folosește statutul pentru a-și promova interesele firmelor de familie

"Ghidul practic de luat țara înapoi": Senatorul cu 906 contracte cu spitale de stat își folosește statutul pentru a-și promova interesele firmelor de familie

Un articol de: - 09 Aug 2016, 12:42
"Ghidul practic de luat țara înapoi": Senatorul cu 906 contracte cu spitale de stat își folosește statutul pentru a-și promova interesele firmelor de familie Foto: psnews.ro Eveniment

Senatorul independent Valeriu Todirașcu, afiliat grupului parlamentar al PNL, a postat pe pagina personală de Facebook "Ghidul practic de luat țara înapoi". Acest "ghid" privit mai atent nu reprezintă doar recomandări date de parlamentar, ci și strategia pe care acesta o aplică în afacerile pe care le are cu spitalele, nu mai puțin de 906 de contracte.

"Emiteţi Scrisoarea 1 cu propunerea financiară (oferta cu produsele Dvs.), prin poştă şi confirmare de primire, către toţi achizitorii publici cu care doriţi să colaboraţi şi păstraţi arhivată Confirmarea 1 de primire a propunerii financiare de către achizitorul public. Dacă după o lună de la primirea Scrisorii 1 (data Confirmării 1) achizitorul public nu a cumpărat produsele sau serviciile oferite de compania Dvs., treceţi la punctul 2. Emiteţi Scrisoarea 2 de solicitare a copiilor ultimilor trei facturi de cumpărare pentru produsele sau serviciile similare, prin poştă şi confirmare de primire şi păstraţi arhivată Confirmarea 2 de primire de către achizitorul public" sunt sfaturile date de parlamentarul ales pe listele ARD, ca fiind unul dintre fondatori Noii Republici, alături de Mihail Neamțu.

Mai departe, parlamentarul sfătuieşte, în cazul în care achizitorul public nu a transmis copiile celor trei facturi solicitate, formularea unei reclamaţii administrative. Dacă nici aşa nu se primeşte un răspuns, atunci trebuie sesizat Secretariatul General al Guvernului. Ultimul demers este declanşarea unei acţiuni în instanţă „dacă permit resursele financiare“, precizează Valeriu Todiraşcu. Cum senatorul nu duce lipsă de aşa ceva, firmele sale au dat spitalele în judecată pe bandă rulantă, potrivit Adevărul.

Firmele de familie ale senatorului Valeriu Todiraşcu, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, au sute de contracte cu unităţi sanitare din România. Mai precis, 906, după cum reiese din ultimele declaraţii de avere şi de interese depuse de senator. Este vorba de contracte cu spitale, institute medicale, direcţii de sănătate, dar şi unităţi militare ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale unor penitenciare.

Pentru a fi cât mai convingător, Todiraşcu precizează în „Ghidul practic de luat ţara înapoi“ că argumentaţia expusă a fost confirmată de Ministerul Justiţiei, în urma unei interpelări făcute chiar de el. Solicitarea trimisă Ministerului Justiţiei, în aprilie 2014, a fost făcută de Todiraşcu sub pretextul interesului public, dar s-a dovedit a fi în interesul privat al firmelor controlate de soţia sa. Mai mult, prin activitatea de parlamentar, senatorul Todiraşcu îşi promovează propriile firme. Astfel, pe site-urile companiilor Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL sunt prezentate iniţiativele legislative cu care se laudă alesul.

"Eu nu mă ocup cu activitatea economică, ar fi şi incompatibil cu statutul meu. Pe subiectul ăsta nu ştiu ce aş putea să vă răspund... Nu mă mai ocup de administrarea lor, sunt doar acţionar. Poziţia pe care o am este cea publică şi încerc să mă limitez la exact mandatul pe care-l am" a declarat senatorul când a fost întrebat despre contractele cu spitalul.

Însă, spitalele care n-au acceptat ofertele firmelor senatorului Todiraşcu acuză presiunile la care au fost supuse prin sutele de procese în care au fost târâte.

"Aceste firme uzează de dreptul la informaţii de interes public şi solicită de regulă copii după ultimele trei facturi pentru anumite produse de laborator achiziţionate de spital. Apoi, fie ne reclamă că am fi luat acele produse cu preţuri mai mari decât ale lor, fie dacă nu le dăm informaţiile în 10 zile aşa cum solicită ei, ne fac reclamaţie administrativă, după care ne dau în judecată. Noi ne judecăm, facem întâmpinări, aducem argumente, dar instanţele ne-au dat dreptate doar într-un singur caz din zece, deşi facturile sunt instrumente financiare, nu informaţii de interes public" a declarat şeful Serviciului Managementul Calităţii Serviciilor Medicale (MCSM), din Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Citeşte mai multe despre:   Parlamentul Romaniei