Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ion Ghizdeanu, pus sub control judeciar pentru fals intelectual în formă continuată în privința alocărilor din Fondul de Dezvoltare și Investiții, invenția lui Dragnea și Vâlcov

Ion Ghizdeanu, pus sub control judeciar pentru fals intelectual în formă continuată în privința alocărilor din Fondul de Dezvoltare și Investiții, invenția lui Dragnea și Vâlcov

Un articol de: Sebastian Pricop - 13 Feb 2020, 11:17
Foto: Hepta Eveniment

UPDATE: Ion Ghizdeanu, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, a fost pus sub acuzare, joi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, într-un dosar legat de alocare de fonduri pentru mai multe primării din ţară. Procurorii au impus și măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

"În perioada 17.09.2019 - 24.10.2019, inculpatul, în calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, a falsificat cu ocazia întocmirii mai multor procese-verbale, în care s-a menţionat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză şi evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat şi au propus spre aprobare 1.080 de proiecte, în realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată şi nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat", arată Parchetul.

Anchetatorii au efectuat joi percheziţii la mai multe primării, având suspiciuni cu privire la sumele alocate autorităţilor locale prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.
 

 

 

Ion Ghizdeanu, omul-cheie prin care Dragnea și Vâlcov făceau politica economică, este vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, potrivit G4Media.

Acesta ar urma să se prezinte joi la parchet pentru a îi fi aduse la cunoștință de ce este este acuzat și a fi pus sub învinuire. De altfel, cu o zi înainte, presa locală de Olt a scris despre mai multe percheziții care au avut loc în dosar.

În acest dosar ar fi cercetate fix alocările de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. Acest fond a fost pus fix sub gestiunea Comisiei Naționale de Prognoză. 

De altfel, în perioada în care Liviu Dragnea și Darius Vâlcov făceau jocurile la Palatul Victoria, tot sub Comisia Națională de Prognoză urmau să se desfășoare și parteneriatele public-privat prin care se dorea construcția de autostrăzi.

Ghizdeanu a condus Comisia Națională de Prognoză din 2000 fiind înlocuit abia la finalul lui 2019 odată cu venirea guvernului condus de Ludovic Orban. Acesta s-a remarcat ca unul din cei mai obedienți funcționari publici.

O anecdotă din lumea finanțiștilor spune că Ghizdeanu i-a dat o replică complet neașteptată fostului ministru al Finanțelor, Gheorghe Pogea, în 2010. Exasperat de lipsa de fermitate a Comisiei de Prognoză în discuțiile cu FMI și Comisia Europeană pe perioada crizei financiare, Pogea l-ar fi întrebat pe Ghizdeanu care e prognoza corectă de creștere economică. ”Cât vreți dvs, d-le ministru!”, ar fi fost răspunsul.
 

Citeşte mai multe despre:   Ion Ghizdeanu,   Liviu Dragnea,   Darius Valcov
 
Loading...