Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Google Doodle, 20 MARTIE: Despre Doctorul Ignaz Semmelweis și beneficiile spălatului mâinilor, în semn de recunoaștere a importanței acestui obicei

Google Doodle, 20 MARTIE: Despre Doctorul Ignaz Semmelweis și beneficiile spălatului mâinilor, în semn de recunoaștere a importanței acestui obicei

Un articol de: B1.ro - 20 Mar 2020, 12:48
Google Doodle, 20 MARTIE: Despre Doctorul Ignaz Semmelweis și beneficiile spălatului mâinilor, în semn de recunoaștere a importanței acestui obicei Eveniment

Astăzi Google îl sărbătorește pe medicul maghiar Ignaz Semmelweis, recunoscut drept prima persoana care a descoperit beneficiile medicale ale spălatului pe mâini. Pe 20 martie 1847, Semmelweis a fost numit coordonator al medicilor rezidenți la maternitatea din cadrul Spitalului General din Viena, unde a dedus și demonstrat că, dacă medicii își dezinfectează mâinile, transmiterea bolilor se reduce foarte mult.

În plină criză a coronavirusul, Google Doodle rulează azi un videoclip cu o imagine stilizată a lui Semmelweis și ne arată în șase pași cum trebuie să ne spălăm corect pe mâini.

 

Când a început mandatul de șef al medicilor rezidenți la Spitalul General din Viena, la mijlocul secolului al XIX-lea, o infecție misterioasă și greșit înțeleasă a dus la rate mari de mortalitate la femeile proaspăt devenite mame din maternitățile din toată Europa. Semmelweis s-a concentrat în a afla cauza. După o investigație minuțioasă, el a ajuns la concluzia că medicii sunt cei care transmit mamelor material infecțios de la operațiile precedente și autopsii, prin intermediul mâinilor. El a instituit o regulă ca tot personalul medical să-și spele mâinile între examinările pacienților. Rezultatul a fost scăderea masivă a ratei infecțiilor în departamentul pe care îl conducea.

Din păcate, mulți dintre medici au privit ideea lui Semmelweis cu scepticism, iar recomandările lui au fost validate pe scară largă decenii mai târziu. Semmelweis este considerat „părinte al combaterii infecțiilor”, revoluționând nu doar obstretica, ci și medicina în ansamblu, arătând lumii că spălatul pe mâini este unul dintre cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea bolilor.

I s-a spus „salvatorul mamelor”, pentru că Ignaz Semmelweis a descoperit că incidența unei afecțiuni numite febră puerperală poate fi redusă în mod semnificativ dacă în procedurile obstetricale mâinile sunt dezinfectate. 

Febra puerperală este o stare febrilă a mamei care poate apărea după naștere sau după un avort, din cauza pătrunderii agenților patogeni în cavitatea uterină. Netratată și nediagnosticată la timp, această infecție poate provoca o septicemie generalizată și deces. La mijlocul secolului al XIX-lea era o afecțiune comună în spitale și ducea adesea la moartea femeilor. 

Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.

 

În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.

Mai multe detalii despre doodle găsiți aici: https://www.google.com/doodles/recognizing-ignaz-semmelweis-and-handwashing

Citeşte mai multe despre:   Google,   coronavirus,   Google Doodle