Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Google Doodle, 26 MARTIE: Ziua Independenței în Bangladesh

Google Doodle, 26 MARTIE: Ziua Independenței în Bangladesh

Un articol de: B1.ro - 26 Mar 2020, 12:35
Eveniment

Bangladesh a devenit o republica autonomă, în urmă cu 49 de ani, națiunea fiind cunoscută anterior ca Pakistan de Est. Atunci, țara a adoptat Shapla sau crinul de apă, înfățișat în opera de artă Doodle, ca emblemă și floare națională.

Violența declanșată de forțele pakistaneze pe 25 martie 1971 s-a dovedit ultima picătură pentru eforturile de a negocia o soluționare. Ca urmare a acestor ofense, Sheikh Mujibur Rahman a semnat o declarație oficială care spunea:

"Astăzi Bangladesh este o țară suverană și independentă. Joi seara, forțele armate pakistaneze de vest au atacat brusc cazarma de poliție din Razarbagh și sediul EPR de la Pilkhana în Dacca. Mulți nevinovați și neînarmați au fost uciși în orașul Dhaka și în alte locuri din Bangladesh. Au avut loc ciocniri violente între EPR și poliție pe de o parte și forțele armate ale Pakistanului pe de altă parte. Bengalezii luptă împotriva inamicului cu mare curaj pentru un Bangladesh independent. Fie ca Allah să ne ajute în lupta noastră pentru libertate." Joy Bangla [Fie ca Bangladeshul să fie victorios].

Sheikh Mujib a chemat oamenii să reziste împotriva forțelor de ocupație printr-un mesaj radio. Rahman a fost arestat în noaptea de 25-26 martie 1971 la ora 1:30 (conform știrilor Radio Pakistan din 29 martie 1971).

O telegramă ce conținea textul declarației lui Mujibur Rahman a ajuns la unii studenți din Chittagong. Mesajul a fost tradus în bengaleză de Dr. Manjula Anwar. Studenții nu a reușit să obțină permisiunea autorităților superioare pentru a difuza mesajul de la stația din apropiere de Agrabad a Pakistan Broadcasting Corporation. Cu toate acestea, mesajul a fost citit de mai multe ori de către radioul independent Swadhin Bangla Betar Kendro înființat de către unii rebeli muncitori bengalezi din Kalurghat. Maiorului Ziaur Rahman i s-a cerut să asigure securitatea stației și a citit, de asemenea, Declarația de la 27 martie 1971. Maiorul Ziaur Rahman a difuzat anunțarea declarației de independență, în numele lor Mujibur Rahman.

"Aceasta este Swadhin Bangla Betar Kendra. Eu, maiorul Ziaur Rahman, la comanda Bangobondhu Mujibur Rahman, declar prin prezenta că Republica Populară Independentă Bangladesh a fost constituită. La comanda lui, am luat comanda ca șef temporar al Republicii. În numele lor Mujibur Rahman, fac apel la toți begalezii să se ridice împotriva atacului armatei pakistaneze de vest. Vom lupta până la ultimul pentru a elibera patria noastră. Victoria este, prin harul lui Allah, a noastră." Joy Bangla.

Capacitatea de transmisie a Kalurghat Radio Station era limitată, dar mesajul a fost preluat de o navă japoneză aflată în Golful Bengal. Acesta a fost apoi retransmis de Radio Australia, și mai târziu de către British Broadcasting Corporation.

M.A. Hannan, un lider al Ligii Awami din Chittagong, se spune că a făcut primul anunț al declarației de independență la radio la 26 martie 1971.

26 martie 1971 este considerată oficial Ziua Independenței Bangladeshului, iar numele Bangladesh a fost în vigoare de acum înainte. În iulie 1971, prim-ministrul indian Indira Gandhi face referire în mod deschis la fostul Pakistan de Est ca Bangladesh. Unii oficiali pakistanezi și indieni au continuat să folosească numele „Pakistanul de Est“ până la 16 decembrie 1971.

Citeşte mai multe despre:   Bangladesh ,   Google Doodle