Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Google Doodle, 27 MARTIE: În cinstea tricoului de marinar

Google Doodle, 27 MARTIE: În cinstea tricoului de marinar

Un articol de: B1.ro - 27 Mar 2020, 10:21
Google Doodle, 27 MARTIE: În cinstea tricoului de marinar Eveniment

Doodle animat de astăzi sărbătorește tricoul cu dungi albastre și albe franțuzești, marinière (franceză pentru „tricou marinar”). În această zi, în 1858, Marina Franceză a decretat această versatilă piesă de îmbrăcăminte a uniformei oficiale a marinarilor săi.

Tricotat din lână pentru a proteja navigatorii împotriva elementelor dure ale mediului maritim, funcția inițială a marinière este binecunoscută. Cu toate acestea, semnificația designului cu dungi a puloverului este încă în dezbatere. Unele povești spun că dungile orizontale au fost concepute pentru a facilita identificarea navigatorilor care au căzut peste bord, în timp ce alte conturi susțin că fiecare bandă a fost menită să reprezinte una dintre victoriile navale ale lui Napoleon asupra britanicilor. Indiferent de istoria sa, nu se poate nega faptul că marinière s-a transformat de atunci într-o declarație de stil inconfundabilă.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, marinière și-a început migrarea de pe punțile marine spre străzile orașului cu ajutorul scriitorului francez Sidonie-Gabrielle Colette. Frecvent întâlnită la balurile mascate din Paris, purtând tricoul cu dungi acum iconice, Colette a rupt cu îndrăzneală stereotipurile de gen convenționale și a ajutat să deschidă calea pentru îmbrăcămintea modernă la femei.

Până în anii 1920, boemii, intelectualii și fashionistele rivierei franceze au adoptat marinière, cimentând în continuare evoluția tricoului de la o bază de viață nautică la un simbol al șicului artistic.

De la artiști la vedete de film, marinière a obținut nenumărate avize iconice de-a lungul deceniilor, respectat și văzut astăzi ca un clasic atemporal din întreaga lume.

 

Citeşte mai multe despre:   Google Doodle