Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Grațiela Gavrilescu s-a plimbat în Insula Paștelui, pe bani publici, ca să îi ajute pe indigenii rapanui `să crească nivelul de ambiție`, în timp ce România era găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO)

Grațiela Gavrilescu s-a plimbat în Insula Paștelui, pe bani publici, ca să îi ajute pe indigenii rapanui `să crească nivelul de ambiție`, în timp ce România era găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 24 Oct 2018, 11:52
Grațiela Gavrilescu s-a plimbat în Insula Paștelui, pe bani publici, ca să îi ajute pe indigenii rapanui `să crească nivelul de ambiție`, în timp ce România era găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO) Foto: mmediu.ro Eveniment

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a întors recent dintr-o deplasare în Chile, unde a unde a inaugurat Consulatul General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și Valparaiso. Totul, în timp ce România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la calitatea mediului și a fost găsită vinovată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de faptul că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale.

Iar pe lângă inaugurarea consulatului, Gavrilescu a vizitat, pe bani publici, și Insula Paștelui, aflată în mijlocul Oceanului Pacific, și cunoscută pentru statuile monolitice care înfățișeaza capete de om. Această informație care nu a fost anunțată de la bun început de reprezentanții Ministerului Mediului, fiind confirmată pentru Adevărul de Mihai Drăgan, directorul de cabinet al Grațielei Gavrilescu.

"Da, doamna ministru s-a aflat două zile pe Insula Paștelui, care este cea mai mare arie naturală protejată din America de Sud. A fost încheiat și un memorandum cu statul chilian pe aceasta temă, care va fi publicat pe site", a declarat Mihai Dragan.

Imediat după ce directorul de cabinet al Grațielei Gavrilescu a făcut această declarație, Ministerul a publicat un comunicat de presă în care se preciza, printre altele, că șefei de la Mediu i s-a cerut ajutorul din partea comunității de indigeni rapanui "pentru creșterea nivelului de ambiție în lupta globală împotriva schimbărilor climatice".

"În perioada 18-19 octombrie, delegația din România s-a întâlnit cu guvernatorul provincial al Insulei Paștelui, Laura Tarita Alarcon Rapu, cu primarul Insulei Paștelui, Pedro Edmunds Paoa, cu reprezentanții comunității indigene rapanui, precum și cu administratorii Parcului Național Rapa Nui, care acoperă peste 40% din suprafața insulei.

Cu această ocazie, autoritățile locale au solicitat sprijinul experților din România pentru organizarea administrării Ariei Naturale Protejate Marine ”Rapa Nui”, înființată în anul 2018, cea mai mare zonă de protecție marină din America de Sud și una dintre cele mai mari din lume, cu o suprafață de peste 720.000 km2.

În acest scop, o delegație de experți desemnată de autoritățile locale din Insula Paștelui se va deplasa în România, în luna noiembrie 2018, în cadrul unui schimb de experiență cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar și cu administrații ale altor arii protejate din țara noastră.

O altă temă abordată în cadrul întâlnirilor se referă la schimbările climatice, Insula Paștelui fiind unul dintre cele mai expuse teritorii la efectele acestora, pe plan mondial. (...) 

Tot în cadrul discuțiilor a fost solicitat sprijin tehnic din partea experților români pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor în Insula Paștelui, având în vedere problemele pe care locuitorii le întâmpină în acest sector”, se arată în comunicatul citat. 

Reprezentanții Ministerului Mediului mai precizează, în același comunicat, că ”gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor produse de localnici, turiști, precum și cele aduse de curenții marini, reprezintă un real pericol pentru ecosistemele marine și terestre ale insulei, dar și pentru sănătatea locuitorilor”. 

Preocupată de problema gestionării necorespunzătoare a deșeurilor din Insula Paștelui, Grațiela Gavrilescu se afla în această deplasare chiar în momentul în care România a fost găsită vinovată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. Decizia justiției UE vine după ce în mai 2017, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru faptul că a încălcat o directivă UE privind mediu prin neînchiderea gropilor de gunoi ilegale. (Detalii AICI)

De asemenea, demersurile "diplomatice" ale vicepremierului vin și în condițiile în care un studiu realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative arată faptul că România este depășită la capitolul Mediu de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Indicele de Progres Social înregistrat de România poziționează țara noastră pe un loc codaș.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Gratiela Gavrilescu,   Insula Pastelui