Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Grefierii, replică în scandalul Lazăr-Toader: Nu noi alcătuim dosarele profesionale ale magistraţilor. Cerem decidenţilor să nu mai folosească această profesie în lupte personale

Grefierii, replică în scandalul Lazăr-Toader: Nu noi alcătuim dosarele profesionale ale magistraţilor. Cerem decidenţilor să nu mai folosească această profesie în lupte personale

Un articol de: B1.ro - 01 Noi 2018, 11:45
Grefierii, replică în scandalul Lazăr-Toader: Nu noi alcătuim dosarele profesionale ale magistraţilor. Cerem decidenţilor să nu mai folosească această profesie în lupte personale Eveniment

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial a intervenit în scandalul pornit de ordonanţa de clasare a dosarului lui Iohannis pus de ministrul Justiţiei incorect în cârca lui Augustin Lazăr deşi aceasta a fost semnată de procurorul Cristi Lazăr.

După ce această eroare materială a fost pusă pe seama greşelii unui grefier care ar fi introdus clasarea eronat în dosarul lui Lazăr, sindicatul face mai multe precizări pentru a apăra profesia. Astfel, dosarele profesionale ale magistraţilor sunt întocmite personal de către aceştia, grefierii neavând nicio atribuţie în acest sens, cel put aceştia pot fi solicitaţi pentru a oferi un ajutor.

În încheiere, grefierii solicită decidenţilor să nu mai amestece această profesie în lupte ce au loc din interese personale.

Redăm mai jos integral precizările Sindicatului Discateral:

Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete este alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT, iar personalul conex este format din agenți procedurali, aprozi și șoferi și reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistem, aproximativ 9000 de persoane.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federația PUBLISIND (Federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Administrație Publică) reprezintă mai mult de 50% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex și personalul contractual din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. 

Având în vedere informațiile apărute în presă, cu privire la „eroarea de grefă” care a stat la baza întocmirii dosarului profesional pentru depunerea candidaturii pentru funcția de Procuror general al României, la solicitarea membrilor, în vederea apărării reputației profesiei acestor categorii profesionale, înțelegem să facem următoarele precizări:

Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier.

Dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.

Identificarea unei presupuse „erori de grefă” pentru a justifica includerea unor înscrisuri în dosarul profesional care a stat la baza depunerii candidaturii pentru ocuparea funcției de conducere în discuție, aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier,față de care înțelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenți, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere.

În viitor, în vederea informării corecte a opiniei publice și pentru a nu duce în derizoriu categoria profesională pe care o reprezentăm, vă stăm la dispoziție și vă putem oferi informații obiective, pertinente și documentate despre orice subiect legat de profesia de grefier sau sistemul judiciar.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Lazar,   Tudorel Toader