Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Grigore Leşe a semnat un angajament cu fosta Securitate. Ce obligaţii avea sursa "Pamfil"

Grigore Leşe a semnat un angajament cu fosta Securitate. Ce obligaţii avea sursa "Pamfil"

Un articol de: B1.ro - 12 Dec 2018, 19:13
Grigore Leşe a semnat un angajament cu fosta Securitate. Ce obligaţii avea sursa "Pamfil" Foto: Libertatea Eveniment

Grigore Leşe a fost recrutat de fosta Securitate în 1977, arată o adeverință a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, citată de Adevărul. Leșe era atunci profesor de muzică la Şcoala Generală din comuna Lăpuş și a semnat un angajament cu numele „Pamfil“.

CNSAS a stabilit că Grigore Leşe este „titular al dosarului fond reţea nr. R 288112 (Cotă CNSAS)”, însă reprezentanţii instituţiei nu au identificat documente transmise Securităţii de către Leşe. Prin urmare, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii.

Artistul a declarat pentru Adevărul că şi-a văzut dosarul întocmit de fosta Securitate: ”M-au declarat că sunt colaborator al Securităţii şi că nu sunt corespunzător. Ei au pus un cod, dar eu nu ştiam de acest lucru. Nu am ştiut în ce poveste mă bag, nu am dat nicio informaţie şi până la urmă m-au scos din rândul informatorilor“.

Grigore Leşe a fost recrutat de fosta Securitate pe 22 aprilie 1977 pentru „supravegherea pe linie de securitate şi miliţie a cadrelor didactice şi a elevilor”. După ce a ajuns îndrumător artistic la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Exploatări Geologie din Târgu Lăpuş, Leşe a fost preluat de Securitatea oraşului în problema artă-cultură.  

Citeşte mai multe despre:   grigore lese,   securitate,   CNSAS