Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Grupul de Comunicare Strategică avertizează: Un mesaj FALS, atribuit lui Raed Arafat, circulă în spațiul public. Se lasă impresia că se solicită DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de decese și infectări cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică avertizează: Un mesaj FALS, atribuit lui Raed Arafat, circulă în spațiul public. Se lasă impresia că se solicită DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de decese și infectări cu coronavirus

Un articol de: Traian Avarvarei - 13 Iul 2020, 12:15
Grupul de Comunicare Strategică avertizează: Un mesaj FALS, atribuit lui Raed Arafat, circulă în spațiul public. Se lasă impresia că se solicită DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de decese și infectări cu coronavirus Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) atrage atenția asupra faptului că circulă un mesaj fals atribuit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Este vorba despre un text, conceput în așa fel încât să lase impresia că Direcțiilor de Sănătate Publică li se solicită ”să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese”. Mesajul este trimis de pe o adresa de e-mail foarte asemănătoare cu cea folosită de Grupul de Comunicare Strategică.

 

GCS atrage atenția asupra unui mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, care circulă în spațiul public 

 

Astfel, autoritățile fac apel la mass-media să nu publice astfel de mesaje ”create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”.

”Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat și transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

Mesajul este transmis de pe adresa de mail gsc@mai.gav.ro, adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.

Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

 Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Situația cazurilor de coronavirus în România 

 

Cele mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că de sâmbătă până duminică au fost înregistrate 456 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care în zilele de weekend sunt prelucrate mai puține teste decât în timpul săptămânii.

Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor confirmate la nivel național, a ajuns la 32.535, dintr-un total de 847.586 de teste prelucrate. Din numărul de persoane confirmate cu infecție cu coronavirus, 23.387 au fost externate - dintre care 21.545 vindecate și 1.842 asimptomatice, externate la 10 zile după depistare - 1.884 au murit, iar alte 243 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară. 

Aceste date vin după ce sâmbătă, România a înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolăviri de la începutul epidemiei de coronavirus – 698 de cazuri confirmate într-un interval de 24 de ore.

 

Grupul de Comunicare Strategică: Raportările zilnice NU includ și persoanele retestate și reconfirmate

 

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mai multe speculații legate de felul în care autoritățile centralizează datele referitoare la cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Astfel, există persoane care acuză faptul că cifrele raporatate în ultima vreme sunt atât de mari pentru că bilanțul include și persoanele infectate cu noul coronavirus retestate și reconfirmate.

La solicitarea B1.RO, Grupul de Comunicare Strategică, prin vocea  lui Andi Manciu, consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României și responsabil pentru relația cu presa a reconfirmat cu fermitate faptul că bilanțul prezentat zilnic nu include persoanele retestate și reconfirmate.

Bilanțul nu ia în considerare pacienții care în trecut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care în urma aplicării unor noi teste au rezultat că sunt în continuare pozitivi. Bilanțul zilnic centralizează exclusiv pacienții depistați pozitiv pentru COVID-19, pentru prima dată, în ziua respectivă.

Citeşte mai multe despre:   Raed Arafat,   Grupul de Comunicare Strategica