Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Americanii aduşi de Cozmin Guşă pentru a investi în presă, legături periculoase cu Kremlinul

Americanii aduşi de Cozmin Guşă pentru a investi în presă, legături periculoase cu Kremlinul

Un articol de: - 26 Apr 2018, 10:48
Americanii aduşi de Cozmin Guşă pentru a investi în presă, legături periculoase cu Kremlinul Eveniment

Apar noi informaţii în jurul controversaţilor americani anunţaţi de Cozmin Guşă ca investitori ce vor veni în România pentru a investi 50 de milioane de euro în comunicaţii şi "presă independentă". 

Jurnalista Sorina Matei publică pe blogul său mai multe documente şi detalii despre Ellaal Goldberg SA, societate prin care firma de lobby, Potomac Global Advisors LLC din Washington DC, cât şi despre Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC care ar urma să fie cel care se ocupă de acţiunile investitorilor în România.

Oficiului de Justiţie al Principatului Liechtenstein arată că în spatele firmei Ellaal Goldberg SA se află în prezent un lanţ întreg de societăţi pe acţiuni şi în pierdere cu punct final Liechtenstein, o fundaţie numită ELLAAL şi un fond de comerţ şi de „optimizare fiscală”, reprezentate de către un cetăţean elveţian şi de un avocat specializat din principat.

În acelaşi timp, Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC care a făcut anunţul, este înregistrat oficial ca lobbyist în Congresul american şi la Departamentul de Justiţie al SUA de doar 6 ani, a avut un singur client în Dealul Capitoliului cu Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură a Mexicului, este apropiat de regimurile din America Latină, a activat în spaţiul ex-sovietic şi s-a ocupat în 2012 de vizita în SUA a oligarhului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc nedeclarându-şi oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA veniturile obţinute. 

Acesta nu este un străin de România fiind “consilier strategic” dar şi client al societăţii de avocatură Mararu & Mararu, pentru care a avut clienţi şi contacte extrem de importante, printre care PetromService, Realitatea TV, Romtehnica sau Ministerul Economiei.

Mai controversat având în vedere că este o investiţie în presă, acesta american îl are ca asociat pe Alexander Treschev, şeful oficiului din Moscova, este un apropiat al regimurilor de la Kremlin, fiind sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, fost judecător Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, avocat, fondatorul Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, prieten şi protejat al consilierului pe dezvoltare tehnologică şi Internet al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Acest Treschev este extrem de prezent şi activ în presa rusă şi pe scena publică de la Moscova, în special datorită calităţii sale de fondator al Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, aşa numita RACIB şi fondatorul proiectului Right Coinlexander 

El a fost premiat la Moscova la Congresul Internaţional Blockchainrf pentru contribuţia la dezvoltarea tehnologiei blockchain, preşedintele rus, Vladimir Putin fiind un susţinător public al dezvoltării de către Rusia a tehnologiei blockchain. 

Înfiinţarea acestei societăţi a fost annunţată chiar de către consilierul în domeniul dezvoltării internetului al preşedintelui rus, Vladimir Putin, germanul Herman Klimenko, care este totodată şi fondatorul seviciilor online MediaMetrics şi LiveInternet, al Insitutului pentru Dezvoltarea Internetului, analist Sputink şi prieten al lui Alexander Treschev.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Acelaşi Robertson a organizat acum 6 ani vizita oficială în SUA şi a fost timp de 2 ani lobbyistul şi consultantul din SUA al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fără să-şi declare oficial veniturile obţinute. Plahotniuc este cunoscut ca oligarhul care controlează de facto tot ce se întâmplă în Republica Moldova, fiind extrem de implicat în politică, dar având şi numeroase surse media pe care le foloseşte pentru a îi servi intereselor. (Detalii AICI)

Datele Departamentului de Justiţie din SUA/ Unitatea de Înregistrare FARA şi rapoartele bianuale depuse în Congresul SUA arată că Mark Robertson a continuat să ofere servicii de lobby, de consultanţă politică în ceea ce priveşte Statele Unite lui Vlad Plahotniuc şi în 2013 şi în prima parte a anului 2014, dar niciodată nu şi-a declarat oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA şi în rapoartele prezentate Congresului SUA, veniturile obţinute din contractul cu Vlad Plahotniuc. Cozmin Guşă este cunoscut ca fiind unul din apropriaţii oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc.

”Şi încă ceva, Dungaciule: eu nu-l cunosc pe Plahotniuc, dar stăpânii tăi, proprietari de televiziune cu guşe, care te televizează cu toate inepţiile pe care le debitezi ca analist politic, au mâncat bine din mâna lui Plahotniuc. Ce zici?”, a afirmat Traian Băsescu pe 17 aprilie, într-un atac la triada Cozmin Guşă-Dan Dungaciu-Vladimir Plahotniuc.

Citeşte mai multe despre:   Cozmin Gusa,   Rusia,   Vladimir Putin,   Vladimir Plahotniuc