Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Guvernul sesizează Parchetul pentru nereguli la finanţarea stadionului Cluj Arena

Guvernul sesizează Parchetul pentru nereguli la finanţarea stadionului Cluj Arena

Un articol de: - 08 Noi 2014, 12:08
Guvernul sesizează Parchetul pentru nereguli la finanţarea stadionului Cluj Arena Foto: gov.ro Eveniment

Guvernul sesizează Parchetul, după ce a descoperit nereguli la finanţarea stadionului „Ion Moina” din Cluj-Napoca.

În urma controalelor, Executivul a constatat că există probleme privind cele 60 de milioane de lei pe care Consiliul judeţean le-a primit în 2010, din fondul de rezervă bugetară,la propunerea foştilor miniştri Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu.

Banii au fost alocaţi la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

„În data de 21.12.2010, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a solicitat fostului prim-ministru, Emil Boc, acordarea unui sprijin financiar în suma de 177.124.156,73 lei plus TVA (aproximativ 18.000.000 de euro plus TVA), sprijin care împreună cu eforturile locale, să permită, la nivelul județului Cluj, realizarea Complexului Național Sportiv”, se arată în raportul Guvernului.

A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deşi solicitarea lui Tişe a fost înregistrat oficial la minister abia la 27 decembrie. Alături de Alin Tişe, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, cum era obligaţia, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

„Nu a fost justificat caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor pentru care se solicita finanțarea din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziția Guvernului...Nu s-a precizat suma pentru care s-a solicitat finanțarea...Cu toate acestea, în actul normativ adoptat în ședința Guvernului din data de 28.12.2010, s-a prevăzut alocarea sumei de 60.000.000 de lei, fără a rezulta modul de determinare a sumei alocate”, mai arată Corpul de Control.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaş a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei,   Parchet