Guvernul va adopta o hotărâre pentru construirea unui centru de arși în curtea Spitalului Grigore Alexandrescu. Execuția ar urma să fie gata în 2024

Guvernul va adopta o hotărâre pentru construirea unui centru de arși în curtea Spitalului Grigore Alexandrescu. Execuția ar urma să fie gata în 2024
foto simbol: Pixabay

Dragoș Garofil, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a anunțat joi că Executivul urmează să adopte, săptămâna viitoare, la ședința de Guvern, o hotărâre ce vizează construirea unui centru de arși în curtea Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Execuția acestuia, dar și a celorlalte două centre, din Timișoara și Târgu Mureș, se va realiza cu finanțare de la Banca Mondială, până în 2024.

„În împrumutul pe care ministerul l-a realizat cu Banca Mondială am făcut paşi importanţi şi zilele următoare vom definitiva procesul pentru trei centre de mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti – Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’.

Centrul de Arşi Timişoara este cel mai avansat şi urmează să lansăm procedura de licitaţie pentru execuţie, cu termen de finalizare 2024. Pentru Târgu Mureş urmează câţiva paşi administrativi în această săptămână şi o hotărâre de Guvern în decembrie şi sperăm, în prima parte anului viitor, să lansăm, de asemenea, licitaţia de execuţie. Pentru ‘Grigore Alexandrescu’ săptămâna viitoare avem hotărârea de Guvern şi, la fel, în prima parte a anului viitor licitaţia de execuţie„, a declarat Garofil, potrivit Agerpres.

Centrele de arși vor arăta precum spitalele, cu secții ATI, UPU și săli de operație

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil a precizat că cele trei centre de arși ce ar urma să fie contruite în România vor avea secţii ATI, cu săli de operaţie, cu Unitate de Primiri Urgenţe.

„Este o investiţie de peste 200 de milioane de euro şi am negociat cu Banca Mondială şi am obţinut extinderea împrumutului cu încă 150 de milioane de euro. Cele trei centre de arşi au asigurată sursa de finanţare din acest împrumut cu Banca Mondială. (…) Facem paşi importanţi şi în acest domeniu al marilor arşi, unde suntem deficitari”, a dăugat el, potrivit sursei citate.

Totodată, el a precizat că în România există în prezent 23 de paturi de mari arși funcționale, iar pentru copii există alte 10 pentru pediatrie. Acestea nu acoperă însă nevoia la nivel național, aceasta fiinde de aproximativ 60 de paturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe