Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Hai liberare! Toader a trimis peste 500 de pușcăriași acasă, alte câteva mii stau la rând

Hai liberare! Toader a trimis peste 500 de pușcăriași acasă, alte câteva mii stau la rând

Un articol de: - 20 Oct 2017, 10:53
Eveniment

Joi a intrat în vigoarea legea prin care deținuții beneficiează de reducerea pedepselor primite pentru că au executat sentința în condiții improprii. Astfel, conform datelor prezentate de Tudorel Toader, cel care a inițiat și proiectul de lege, în prima zi de la intrarea în vigoarea au fost deja eliberați 529 de deținuți.

În plus, ministrul Justiției a mai anunțat că alți 3349 de deținuți pot aplica acum pentru a fi eliberați condiționat deoarece în urma bonusul primit pentru condiții improprii au efectuat fracția de pedeapsă necesară pentru a depune cerere de eliberare.

"Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-o conferință susținută la sediul Institutului Național de Statistică (INS).

Au fost și unele probleme de înțelegere a noii legi a recunoscut ministrul Justiției. Neînțelegeri au venit din faptul că directorii de penitenicare nu au fost siguri dacă deținuții se pot elibera doar pe decizie administrativă sau este necesară și confirmarea unui judedecător.

"La unele unităţi de penitenciare au fost ezitări cu privire la modul de aplicare, dacă e pe cale administrativă sau e nevoie de intervenţia judecătorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus în instanţă, acolo au respins, au rezolvat în final pe cale administrativă", a precizat ministrul.

Prin legea recursului compensatorii pentru fiecare 30 de zile executate în celule necorespunzătoare se scad şase zile din pedeapsă. Ministerul Justiției a motivat necesitatea acestei legi prin deciziile date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care România a fost incriminată pentru supraaglomerarea din penitenciare. România ar fi riscat și o amendă serioasă din parte curții pentru întârzierea în luarea de măsuri de îndreptare a situației.

La Penitenciarul Jilava  37 de puşcăriaşi au ieşit joi seară pe poartă penitenciarului. Iar vineri este de aşteptat ca alte sute de deţinuţi să părăsească închisoarea. 

“Ploșnite, gândaci, mâncarea proastă... Eram 35 de persoane în camera, duşul era la comun. O ţeavă prin case ieşea apă”, descrie unul dintre cei eliberații condițiile de la Jilava, conform știriprotv.ro.

În schimb, odată cu această mare eliberare din închisoare apar și alte probleme pentru statul român, și anume reintegrarea în închisoare a acestora. Având cazierul încarcărat, acestora le este foarte greu să angajeze acum, iar o parte dintre aceștia ar putea să recidiveze în infracțiuni pentru că nu vor avea din ce să se întrețină.

“Eu, ca hoţ, ca deţinut, nu cred că mă angajează nimeni”, a afirmat trist unul dintre cei eliberați de la Jilava.

Pe lângă cei din penitenciarul de la Jilava, au mai eliberați deținuți și de la pușcăriile din Craiova, Focșani, Botoșani și Iași, locuri considerate de asemenea improprii pentru executarea pedepselor.
Problema este rezolvată doar pe jumătatea de Ministerul Justiției prin eliberarea masivă din pușcării pentru că se avansează greu în planurile de construire de noi penitenciare care să respecte condițiile cerute de legislația privind drepturile omului. 

Tudorel Toader a anunțat că s-a contractat un studiu de fezabilitate pentru penitenciarul ce urmează să fie construit în comuna prahoveană Berceni. Alte trei clădiri ce ar putea găzdui deținuți sunt în proces de trecere de la Ministerul Apărării, pentru că au statut de baze militare dezafectate, la Ministerul Justiției. În cazul celor din urmă, procesul până vor deveni pușcării va mai fi lung pentru că trebuie și aici contractate studii de fezabilitate pentru ca apoi să fie remodelate în așa fel încât să aibă dotări pentru a găzdui pușcăriași.

Un al doilea proiect, promis CEDO, se referă la monitorizarea deţinuţilor prin intermediul brăţărilor electronice. Astfel, unii condamnaţi şi-ar putea executa pedeapsa în libertate, controlaţi de la distanţă, în arest la domiciliu. Banii pentru acest proiect ar trebui să vină de la stat, care în ultimii 8 ani nu a găsit resurse pentru achiziţionarea acestor echipamente de control.


 

Citeşte mai multe despre:   eliberare,   Tudorel Toader ,   CEDO,   lege,   Jilava
 
 
 
Loading...